Renesas släpper ny MCU-serie

Renesas Electronics lanserar nu en ny serie 32-bitars mikrostyrkretsar för industri- och sjukvårdsapplikationer med förbättrade DSP- och FPU-prestanda och fördubblad energieffektivitet.

Företagets nya serie RX231 är enligt Renesas idealisk för applikationer som kräver hög bearbetningsprestanda i miljöer med låg tillgång till strömförsörjning såsom för industriella sensorer, sjukvårdsenheter och bärbara enheter samt för att bygga automationsenheter såsom till exempel termostater.

Mikrostyrkretsarna baseras på en RXv2 CPU-kärna som klockas med 54 MHz och kombinerar digital signalbehandling (DSP) med en flyttalsenhet (FPU) samt metoder för att minska energiförbrukningen. Till exempel förbrukar Renesas IIR digitala filter i aktivt läge 10 procent mindre energi tar ungefär hälften så lång tid att genomföra, jämfört med tidigare produkter från företaget. Dessutom har Renesas minskat strömförbrukningen i viloläge till 0,8 μA, vilket är runt en halvering jämfört med tidigare generationer. Det är bland annat dessa åtgärder som gör att energieffektiviteten har fördubblats vid intermittent drift, enligt Renesas.

RXv2 CPU-kärnan uppnår en benchmarkpoäng på 4.16 CoreMark/MHz, 35 procent högre än RX200-serien med den tidigare RXv1 kärnan. Styrkretsarna klockas med max 54 MHz och ungefärliga förbättringar på DSP-prestanda anges till 2X-4X ochFPU-prestanda till X6. Strömförbrukningen när CPU:n är aktiv och perifera enheter avstängda anges till 120 μA/Hz. Återhämtningstiden från viloläge anges till 5 µs och en low power timer (LPT), som förbrukar ytterligare 0,4 µA, ger användaren möjlighet att programmera enheten att ”vakna upp” från lågeffektlägen vid ett stort antal möjliga tidpunkter vilket ska minimera strömförbrukningen i många olika applikationer.

Dessutom finns det stöd för kapacitiva ”tryckknappar” i olika antal och moder, LED, buzzer och flera olika gränssnittsstandarder samt IoT-säkerhet.

Renesas nya serie mikrostyrkretsar finns tillgängliga nu. Prissättningen beror på minneskapacitet, kapsling och antalet ben. Till exempel kostar en av kretsarna, R52315ADFL, med 128 kB flashminne och 32 kB RAM-minne i en 48-pinnars LQFP-kapsel 2,05 dollar per enhet i kvantiteter om 10.000 enheter. Massproduktion av RX231-serien är planerad att inledas i september 2015 och förväntas nå en produktion på 500.000 enheter/månad i december 2016.

Comments are closed.