Rekordorder till Heliospectra

Heliospectra har fått en order värd cirka en miljon kronor på sitt intelligenta ljussystem, LX60, som lanserades i våras. Ordern omfattar 100 ljussystem och är från samma kund som i somras beställde 20 system. Den nya ordern är Heliospectras hittills enskilt största.


Heliospectra vann 2012 en av utmärkelserna i Swedish Embedded Award. På bilden Anthony Gilley, Heliospectra

I juli 2014 kommunicerade Heliospectra att man fått en första delorder i USA på 20 system motsvarande 200 000 kronor. Nu har man signerat en större uppföljningsorder från samma kund.
– Det är glädjande att vi nu kan konstatera att kunden går vidare och köper ytterligare 100 system vilket motsvarar ett ordervärde på cirka en miljon kronor, säger Staffan Hillberg, vd för Heliospectra. Vår bedömning är att de 120 system som kunden nu totalt har beställt är en del av den totala expansion man genomför. Vi tror på ytterligare beställningar härifrån.
Kunden är baserad i Seattle och har erhållit ett antal licenser att odla medicinska plantor. Det är en kraftigt expanderande marknad i Nordamerika då 23 stater redan har godkänt detta och ytterligare stater är på gång. Enligt Arcview Market Research förväntar man sig en tillväxt, från 2,34 miljarder dollar under 2014 till 10,2 miljarder dollar 2017.
– Detta är en viktig installation då kunden kommer att fungerar som referens mot andra potentiella kunder. Just den här kunden har genom att utnyttja möjligheten att justera spektrumet under odlingstiden lyckats minska blomningsfasen med 1-2 veckor vilket är en stor förbättring.
Heliospectra har ett tiotal andra potentiella kunder i Colorado, Washington och andra stater, kunder som har produkter för utprovning, allt från en till tjugo enheter under en första utvärdering. Varje odlingsfas tar en till tre månader och ofta vill man odla flera gånger och därefter göra en utvärdering.
– Sammantaget ser framtiden ljus ut. Våra befintliga kunder är väldigt positiva och vi har bra dialoger med nya potentiella kunder på och utanför den amerikanska marknaden.
Heliospectra grundades 2006 och specialiserar sig på intelligent ljusteknologi för växtforskning och växthusodling. Heliospectras produkter baseras på djup kunskap inom växtfysiologi och om fotosyntesen, tillsammans med ett unikt sätt att tillgodogöra modern LED-teknik. Efter sex års utveckling i Sverige har företaget nu börjat expandera på den internationella marknaden. Företaget har samlat in över 15 miljoner dollar i riskkapital och har fått över 2,6 miljoner dollar genom akademiska stipendier. Man har också mottagit ett flertal utmärkelser för sin framtidstänkande teknologi, bland annat vann företaget år 2012 Swedish Embedded Award, Juryns Hederspris.

Comments are closed.