Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – trots höstens varsel

Arbetslösheten för ingenjörer sjönk under 2008 och var i december nere i 0,6 procent, den lägsta noteringen för decenniet. Det visar Sveriges Ingenjörers nya arbetsmarknadsrapport.

– Även våra medlemmar har drabbats av varsel under hösten men det har ännu inte gett utslag i antalet ersättningsfall från arbetslöshetskassan, säger Olle Dahlberg, arbetsmarknadsutredare på Sveriges Ingenjörer.
– Det är för tidigt att säga hur många som de facto kommer att sägas upp och hur många av dessa som sedan inte finner nytt jobb. Fortfarande uppger flera företag att de har svårt att få tag i ingenjörer.
I december 2008 var andelen medlemmar med ersättning från Akademikernas Erkända Arbetslöshetskassa (AEA) 0,6 procent. Det kan jämföras med 0,7 procent i augusti och med 0,8 procent i december 2007.
Så låga nivåer har inte setts tidigare under 2000-talet. Som högst var andelen ersättningsfall uppe på 3,4 procent, i september 2004.
Sett länsvis var andelen ersättningsfall i stort sett lägre eller oförändrade jämfört med i december 2007. Mesta minskningen märks i Skåne – från 1,1 till 0,6 procent. Även Stockholm ligger på riksgenomsnittet 0,6 procent med Västra Götaland strax under på 0,5 procent.
Allra lägst ligger Kronobergs län (0,2 procent) följt av Västmanland (0,3 procent), Jönköping och Dalarna (båda 0,4 procent).

Comments are closed.