Redaktionsbrev nr 16/17

Danderyd oktober 2009

Det börjar bli dags att ta in utemöbler, plocka upp båtar och göra klart för vintern. Det är lite trist. Men i gengäld ser det ut som om elektronikmarknaden fortsätter att hämta tillbaka vad som förlorats. Kurvorna pekar åt rätt håll igen och verkar fortsätta med det. Så det blir nog mycket att göra över vintern.

EiN 16/17 har återigen fyra teman i samma nummer. Det handlar den här gången om ämnen från mikroprocessorer till mönsterkort och du bör höra av dig så fort som möjligt om du vill vara med och påverka innehållet.

Temasektionen om mobiltelefoni/radioteknik kommer att ta upp en del av de ämnen som presenterades på sommarens konferens och utställning MTT i Boston och det nyligen hållna seminariet RFMTC i Gävle. Sektionen kommer att handla om såväl aktuella nya kretsar, applikationer som mätinstrument för RF/mikrovåg. Diskutera gärna radioteknik med Gunnar Lilliesköld, +46 8 622 55 11 eller maila till gunnar@elinor.se

Mikroprocessorerna får allt fler processorkärnor och allt högre aggregerade prestanda. Däremot ökar knappast prestanda per processorkärna längre och det ställer till en del bekymmer för mjukvaruföretagen. Ett allt vanligare sätt att accelerera prestanda är att använda de grafikprocessorer som redan finns i datorerna och det riskerar i sin tur att ställa till problem för processortillverkarna. Det absolut viktigaste är i alla fall att kunna leverera höga prestanda med minimal energiförbrukning. Kontakta mig på +46 8 715 72 19 eller gote@elinor.se om du vill diskutera ämnet eller bidra med egna artiklar.

Embeddedsystem är ett brett ämne som kan sträcka sig från extremt små batteridrivna system till jättelika system för telekom eller flyg/rymd-simulering. Den här gången tar vi bland annat upp en del av det som hände på Embedded Conference Scandinavia. Kontakta mig på +46 8 715 72 19 eller gote@elinor.se om du vill diskutera ämnet eller bidra med egna artiklar.

Mönsterkortet är en viktig och komplicerad komponent i en konstruktion. Det gäller att följa direktiv och standarder och därtill ha processer som ger hög kvalitet och ett stort utbyte för att i slutänden skapa lönsamhet. Att de flesta mönsterkort är importerade har knappast minskas den komplexitet en inköpare eller konstruktion möter. För temasektionen om mönsterkort ansvarar Gunnar Lilliesköld. Nå honom på +46 8 622 55 11 eller gunnar@elinor.se

I Elektronik i Norden nr 16/17 publicerar vi översikten "Leverantörer av mönsterkort". Kontakta Anette Hammarström på +46 8 445 20 71 eller anette@elinor.se om du bör vara med, men inte fått påminnelse om att uppdatera informationen.

Och vi fortsätter förstås vårt stående mjukvarutema. Artiklar om mjukvara för embedded finns i varje nummer. Kontakta mig på +46 8 715 72 19 eller gote@elinor.se om du vill diskutera eller skriva.

 

Med vänlig hälsning
Göte Fagerfjäll

Glöm inte att tala annonser med
Tommy Jägermo (+46 8 540 865 12)
eller Kim Edenbro (+46 8 511 766 55) för annonsering i Sverige, Norge eller Finland. För övriga länder, kontakta Tommy Jägermo.

Utgåva  Materialdag  Utgivningsdag
EiN nr 16/17   30/10  20/11
EiN nr 18/19  27/11  18/12

Comments are closed.