Redaktionsbrev nr 14/15

Danderyd 2009 09 22

Det händer ganska mycket just nu inom nordiska elektronikområdet: Den finska mässan Elcom-09 går igång i dagarna, Embedded Conference Scandinavia äger rum den 13-14 oktober i anslutning till Tekniska mässan och Scanautomatic, och i Norge går för första gången PEA där man slår samman elektronik med process och automation för att framför allt nå offshoreindustrin.

Men mycket sker också inom elektronikföretagen. Många har med lågkonjunkturen tagit tillfället i akt att innovera mer och se över sina rutiner för att vara med när det lyfter igen. För teknikutvecklingen har knappast stått stilla även om affärerna har gått trögt.

Följ i temasektionerna i Elektronik i Norden nr 14/15 det som händer inom mättekniken, kontaktdon och anslutningselement, miljötålig elektronik och militärelektronik, men läs också om den nya roll som komponentdistributörerna kommer att spela. Och framför allt: kontakta redaktionen om du har synpunkter eller artikelförslag att bidra med.
Efter ett "förlorat" år pekar nu kurvorna uppåt igen. Hur har de dåliga tiderna påverkat komponentdistributörerna och vilka förändringar kommer vi att se det närmaste året? Det är frågor som Göte Fagerfjäll vill ge svar på i teamsektionen för komponentdistribution. Diskutera gärna ämnet med honom på +46 8 715 72 19 eller skicka ett mail till gote@elinor.se med dina synpunkter.

Göte Fagerfjäll tar även hand om temasektionen för anslutningselement/elmekanik. Han tar gärna emot tips på artiklar som beskriver utvecklingen inom kontaktdon.

Inom militärelektroniken vinner COTS terräng. Vi ser också rader av nya, tuffa tillämpningar i det civila, där man finner lösningar som såväl utgår från standardkonstruktioner, som skyddas med lämpliga höljen och upphängningar, och konstruktioner som redan från början måste planeras för en krävande miljö. Kontakta Jonas Karlsson, jonas@elinor.se eller mig, gunnar@elinor.se och du har något matnyttigt att bidra med.

Mätteknik, för såväl labbruk och produktion som fält, fortsätter att utvecklas mot kompaktare enheter med utökad intern beräkningskapacitet. Det görs genom av avancerad signalbehandling, vare sig instrumentet är fristående eller modulbyggt. Moderna processorer, programvara för multiprocessing och mycket snabba bussar är en utvecklingsriktning för all slags elektronikinstrument och det finns också en trend mot flera simultana mätningar för att vinna tid. Diskutera ämnet med mig, +46 8 622 55 11, eller sänd förslag på tekniktunga artiklar till gunnar@elinor.se.

I Elektronik i Norden nr 14/15 publicerar vi "Stora komponentöversikten". Kontakta Anette Hammarström på +46 8 445 20 71 eller anette@elinor.se om du bör vara med, men inte fått påminnelse om att uppdatera informationen.

 

 

Med vänlig hälsning
Gunnar Lilliesköld

Glöm inte att tala annonser med
Tommy Jägermo (+46 8 540 865 12)
eller Kim Edenbro (+46 8 511 766 55) för annonsering i Sverige, Norge eller Finland. För övriga länder, kontakta Tommy Jägermo.

Utgåva  Materialdag  Utgivningsdag
EiN nr 14/15   2/10  23/10
EiN nr 16/17  30/10  20/11

Comments are closed.