Redaktionsbrev nr 1 2012

Danderyd 2011 11 12

Luciafirande, lussebullar, köpa julklappar, skicka julkort – ja det är mycket som måste hinnas med före jul! Själva har vi redan ”tjuvstartat” vad gäller produktionen av Elektronik i Norden nr 1. Om du vill vara med och bidra med redaktionellt material eller annonsera så är det bra att agera så snart som möjligt, för plötsligt rullar allt som vanligt igen efter en för många välbehövlig julvila.

I Elektronik i Norden nr 1 har vi som brukligt en temasektion om Analogteknik. Här ser vi en fantastisk utveckling på omvandlarsidan, där man nu kan köpa kommersiella, masstillverkade A/D- och D/A-omvandlare med en snabbhet och dynamik som tidigare inte fanns, och som nu möjliggör helt nya applikationer.

Analogtekniken är aktuell även för rent digital kretsar: efter parallell/serie-omvandling i SERDES för man ut signaler som måste behandlas som rent analoga, med tanke på stigtid, överslängar, överhörning och stående-vågförhållande. Kort sagt: Analogtekniken finns över allt, runt om oss. Jag håller i temat, så maila gärna till gunnar@elinor.se eller ring +46 8 622 55 11 om du har synpunkter på eller bidrag i ämnet.

Göte Fagerfjäll, goete@elinor.se, +46 8 715 72 19, håller i den andra temasektionen i elektronik i Norden nr 1. Den kommer att handla om Kortsystem. Dessa fortsätter att utvecklas åt flera olika håll. Vi ser till exempel fler små och ganska billiga kort som på allvar konkurrerar med komponentbaserade högvolymkonstruktioner. Allt oftare handlar det om ARM-baserade små kort, för i första hand batteridrivna tillämpningar och mjukvara från mobiltelefonsidan.

Men också stora och avancerade kortsystem med bakplansarkitektur utvecklas positivt. System med många processorer och extremt höga överföringshastigheter kräver bakplansarkitekturer och standarder som ATCA och µTCA har tagit fart.

Och så bör vi kanske uppmärksamma att det nästa år är trettioårsjubileum för VME-bussen. Den lever ännu!

Kontakta Göte Fagerfjäll på +46 8 715 72 19 eller gote@elinor.se om du vill diskutera kortsystem/COTS eller bidra med egna artiklar.

Med vänlig hälsning

Gunnar Lilliesköld
gunnar@elinor.se

Glöm inte att prata annonser med Tommy Jägermo och Kim Edenbro.
Årsbokningarnas tid är nu och många vill prata 2012 innan erbjudandet om förbokningsrabatten går ut. Vi försöker nå er för att prata 2012 men hinner inte med alla, var lugn fram tills vi haft kontakt gäller rabatten. Viktigast är nummer 1 där vi vill veta vad ni vill göra. Vi hörs på något sätt i en mycket snar framtid.

Viktiga datum:

Utgivning av nr 1, 27/1 2012
Material, 9/1 2012

Comments are closed.