Redaktionsbrev nr 03 2013

Saltsjö-Boo mars 2013

Vi fortsätter att vidareutveckla webben och förhoppningsvis skall ni hela tiden hitta både nyheter och nya sätt att presentera ekonomi, teknik och utbildning.

I vänsterspalten finns som vanligt alla årets teman och varje månad lägger vi fokus på två temaområden. Med andra ord – precis som tidigare.

I slutet av mars är det dags för två nya temaområden, nämligen Mikroprocessorer och Mätteknik.

Mikroprocessorer blir kraftfullare och strömsnålare. För inte så ruskigt många år sedan såg det ut som om effektförbrukningen skulle sätta stopp för prestandautvecklingen, men sedan dess har utvecklingen tagit massor av små steg åt rätt håll. Idag är energiförbrukning förmodligen den viktigaste parametern.
Vi tittar förstås på den fortsätta ARM-utvecklingen och på andra trender inom mikroprocessorarkitektur. Kontakta mig på tel +46 8 715 72 19 eller gote@elinor.se om du vill diskutera mikroprocessorer.

"Att mäta är att veta" är en tämligen uttjatad devis som dock alltjämt gäller. Men man måste också veta vad man mäter med, hur själva mätningen går till i instrumentet. När skall man exempelvis använda ett realtidsoscilloskop och när är det gynnsammare/sämre att mäta med ett samplingsoscilloskop? Är det alltid så att ett oscilloskop klassat som "high resolution" ger den höga upplösning man söker?

I mätsektionen tar vi även en titt på hur man skall hantera de enorma datamängder som i vissa fall genereras vid mätningar. Här kan man även läsa om hur man kan simulera mottagning av globala navigationssystem (GNSS) utan att behöva tillgripa annars mycket tidsödande mätningar på plats, mätningar som görs i syfte att exempelvis mäta mottagarmoduler.
Kontakta Gunnar Lilliesköld på +46 8 622 55 11 eller maila gunnar@elinor.se

Årets stora Instrumentöversikt!

Du har väl inte missat att uppdatera dina uppgifter genom att svara på Anettes förfrågan. Skulle du ha missat blanketten, hör av dig bums till anette@elinor.se eller ring +46 8 445 20 71.

Och som vanligt uppdaterar vi två teknikområden varje månad, nämligen Radioteknik och Embeddedteknik. Kontakta Gunnar Lilliesköld på +46 8 622 55 11 eller gunnar@elinor.se om du vill diskutera radioteknik, eller mig på +46 8 715 72 19 eller gote@elinor.se om du vill diskutera embeddedteknik.

Tidigare års teknikartiklar går att läsa på flera olika sätt. Vi lägger efter hand över artiklarna i "riktigt" webbformat, där allt är sökbart och läsbart från vilken typ av dator eller intelligent enhet som helst. Vi har hunnit med hela 2012 och fortsätter ytterligare några år bakåt. Tidigare årgångar finns också både i PDF-format och flash-format – precis som vanligt.

Med vänlig hälsning

Göte Fagerfjäll
gote@elinor.se

Från marknadsavdelningen:
Glöm inte att prata webbannonsering med Tommy Jägermo +46 8 540 865 12 eller Kim Edenbro +46 8 511 766 55. Det finns flera format, mycket är redan slutsålt men vi kan föreslå något som kanske passar dig och din produkt eller tjänst. För snabba budskap finns även våra nyhetsbrev, nu två gånger i veckan, tisdagar och torsdagar.

Comments are closed.