Annons

Qt fyller 20 år

Det är nu 20 år sedan de två Trolltech-grundarna Haavard Nord och Eirik Chambe-Eng lanserade den första versionen (0.90) av grafiksystemet Qt framework. Idag har systemet mer än 800 000 användare.

Haavard Nord och Eirik Chambe-Eng arbetade i början av nittiotalet med en databasapplikation i C++ för ultraljudsbilder. Databasen skulle kunna köras med samma grafikgränssitt mot Unix, Macintosh och Windows. Haavard insåg att det krävdes ett objektorienterat displaysystem och arbetet lade grunden för det bassystem som skulle komma att byggas.
Redan från starten lanserades Qt-systemet med två olika licenser – både en open source-licens och en kommersiell licens. Mycket tidigt kom företaget också att samarbeta med det europeiska rymdorganet ESA.
2008 köptes Trolltech av Nokia. De kommersiella rättigheterna till Qt såldes 2011 vidare till Digia, en viktig samarbetspartner till Nokia. 2012 övertog Digia alla rättigheter från Nokia och 2014 startade Digia ett separat företag, Qt, som bara arbetar med Qt-systemet.
– Under hela den här perioden har Qt vuxit och blivit mera populärt, säger Lars Knoll, CTO och projektchef för Qt. De senaste tio åren har Qt ökat till att dagligen användas av tusentals kunder och tiotusentals open source-utvecklare över hela världen.

Comments are closed.