Professor Gunnar Björk utsedd till EPS Fellow

Professor Gunnar Björk vid KTH ICT har som förste svensk utsetts till EPS Fellow (European Physical Society). En hedersbetygelse som bara förunnats drygt 40 européer.

European Physical Societys motivering till valet av Gunnar Björk lyder: "For his numerous contributions to quantum optics and quantum electronics and for his distinguished services to the European Physical Society, particularly the Quantum Electronics and Optics Division."
– Det är en hedersutmärkelse, en slags "klapp på axeln" från de internationella kollegorna som en uppskattning av ens insatser inom fysiken, berättar professor Gunnar Björk. Det är lite som med pris – ofta är det inte prissumman eller medaljen som är det viktiga, utan äran av att bli utsedd av eliten inom ens område och i konkurrens med dem.
Totalt har EPS drygt 40 Fellows. Det handlar inte bra om en hedersutmärkelse, en annan tanke med Fellows är att dessa ska vara förebilder för yngre kollegor. I kretsen finns flera namnkunniga fysiker – bl a Claude Cohen-Tannoudji, Nobelpristagare i fysik 1997 och hedersdoktor vid KTH 1998.

Comments are closed.