Processorer för smarta TV-apparater

Dag ett av Intel Developer Forum inleddes med Paul Otellinis keynote under vilket han och Dadi Perlmutter, chef för Intel Architecture Group, demonstrerade ett antal nya och kommande tekniker, som 2nd Generation Intel Core-processorfamiljen (arbetsnamn Sandy Bridge), vPro-processorer med bättre krypteringsfunktioner och processorer för smarta TV-apparater. Demonstrationerna visade hur Intel breddat användningsområdena för företagets processorer till en mängd nya typer av enheter.

Med 2nd Generation Intel Core-processorerna blir det möjligt för användare att använda sina datorer till saker som tidigare krävt kraftfulla stationära datorer med separata grafikkort. Otellini demonstrerade detta genom att visa upp spelet “Starcraft II: Wings of Liberty” på en bärbar dator med grafiken inställd på hög detaljrikedom. Demonstrationen visade att spelet såg lika bra ut som om en bärbar dator med separat grafikkort användes. För att ytterligare understryka hur pass kraftfull den nya generationens processor är spelades spelsessionen in i HD-format på samma dator utan märkbar påverkan på spelets prestanda.
Dessutom demonstrerade Perlmutter hur de nya processorerna kan göra det enklare att styra datorn med hjälp av gester och den nya AVX-instruktionsuppsättningen. AVX gör det bland annat möjligt för utvecklare att bygga tillämpningar som känner igen till exempel rörelser eller ansikten. För att demonstrera detta hade Intel installerat en kamera, kopplad till en dator med en 2nd Generation Intel Core-processor, vid ingången till hallen. Kameran räknade människor som kom in och kunde dessutom känna av om föremål togs ut från rummet.
De nya processorerna är utrustade med en förbättrad version av Intels Turbo Boost-teknik, som kan utnyttja processorns prestanda bättre än tidigare generationer. De har även integrerad hårdvara för videoformatkonvertering. Perlmutter demonstrerade detta genom att konvertera ett filmklipp till MP4-formatet och därefter skicka det till en TV med hjälp av Intels Wireless Display-teknik.
Därefter visade han hur nästa generation av Intel Core vPro-processorerna kommer att hjälpa företag att säkra sin information enklare än idag. Processorerna har bättre krypteringsfunktioner än tidigare modeller, vilket visades genom ett treparts videosamtal med 256-bitars kryptering. Under demonstrationen användes en server baserad på nästa generation av Xeon för dekryptering av samtliga tre videoströmmar med i stort sett ingen fördröjning alls. Dessa produkter innehåller Intel Advanced Encryption Standard New Instructions, som ger en tiofaldig förbättring av krypterings- och dekrypteringsprestanda. Ett flertal utvecklare arbetar med att uppdatera sina tillämpningar för att kunna utnyttja de nya instruktionerna och ser redan nu upp till tio gånger bättre prestanda för krypteringsfunktionerna.
Otellini fortsatte därefter med att visa upp två smarta produkter baserade på Intel Atom CE4100 och Google TV, som förväntas bli lanserade under hösten. Sony Internet TV och Logitech Revue kommer att skapa en TV-upplevelse som kombinerar det bästa från internet med den vanliga TV-tablån. Telecom Italia, D-Link, Sony och en rad andra företag förväntas lansera smarta TV-produkter baserade på CE4100 inom kort.
Otellini demonstrerade också hur Intel Wireless Display (WiDi) används för att koppla samman olika typer av enheter. Under demonstrationen utnyttjades en Intel Atom-baserad prototyp-tablet, som modifierats för att fungera med Intel WiDi, och en storbilds-TV för att visa innehåll via en trådlös anslutning.

Comments are closed.