Bluetest introducerar nya antenntestsystem

Göteborgsföretaget Bluetest AB, som utvecklar, säljer och producerar modväxlande kammare för mätningar på framför allt mobiltelefonantenner introducerar nu en ny uppsättning RTS, Reverberation Test Systems.

Speciellt lämpliga är systemen för att mäta MIMO "Over-The-Air" (OTA). Systemet, där man mäter i reflekterande, modväxlande kammare är speciellt lämpliga för att mäta totala RF-prestanda från mobiltelefoner och andra enheter med små antenner.
Den nya RTS60 förändrar moder och kammarens konfigurering på ett ännu effektivare sätt än tidigare vilket signifikant ökar hastighet, noggrannhet och repeterbarhet. Testobjektens prestanda kan optimeras på minuter i stället för de timmar som krävs vid användning av traditionella reflexionsdämpade kammare. Dessutom är RTS-kammaren liten till formatet.
Till det nya systemet RTS60 från Bluetest finns ett antal mätmoduler för att kunna genomföra mätningar enligt standarderna LTE (4G) MIMO såväl som HSPA/HSPA+, CDMA2000, EVDO, WLAN och WiMAX.
– När våra kunder frågade efter genomströmningstester via MIMO svarade vi snabbt på detta krav med att ta fram en programvarusvit, säger Mats Andersson, vd för Bluetest. Som vi förstår var vi det första företag för test via luftgränssnittet (OTA) som redan i slutet av 2009 kunde erbjuda OTA-lösningar för LTE (4G) MIMO. Bluetest var först i världen, och såvitt vi vet är vi fortfarande ensamma om en fungerande 4G (LTE) OTA (Over-The-Air) testlösning som bl a föreslagits till en ny 3GPP standard av ledande mobiloperatörer som NTT Docomo, Orange och Vodafone.
Idag har Bluetest 10 anställda varav sju är tekniska fysiker.
Bluetests omsättning har ökat kraftigt från år till år: 2,2 MSEK 2007, 5,3 MSEK 2008, 9,5 MSEK 2009 och i år ligger omsättningen kring 5 MSEK per kvartal. Vinsten 2009 uppgick till 1,1 MSEK. Mats Andersson räknar med att företaget kommer att behöva anställa många ingenjörer och tekniska fysiker under de kommande åren med tanke på det stora intresse som visats för företagets antennmätsystem.
Bluetest har nu över 40 kunder globalt varav 11 av de största mobiltillverkarna och sex av världen största mobiloperatörer.

 

 

 

Comments are closed.