PMC-Sierra köper Wintegra

Halvledarföretaget PMC-Sierra ger sig in på området mobil återtrafik (backhaul) genom att köpa Wintegra, som utvecklar nätverksprocessorer för basstationer.

Mobilnäten runt om i världen närmar sig en brytpunkt på grund av den mycket kraftiga ökningen av video- och datatrafik. Den utvecklingen drivs på av att allt fler abonnenter använder sig av datorlika mobiltelefoner (smartphones) och så kallade tablets och netbooks. Leverantörerna av telekommunikation kommer att behöva uppgradera sina 3G/4G-mobilnätsutrustning för återtrafik genom övergången från TDM till en paketbaserad arkitektur. Det för att bättre klara den förväntade ökningen av mobildatatrafiken med en faktor 10 under de närmaste tre till fyra åren, enligt ett pressmeddelande.

Köpet av Wintegra snabbar på breddningen av PMC-Sierra´s produktsortiment inom företagets marknadssegment IP/Ethernet packet-based mobile backhaul. Det här marknadssegmentet förväntas växa med 35 procent årligen från 1,2 miljarder dollar 2009 till 5,5 miljarder dollar 2014, enligt marknadsanalysföretaget Infonetics research.

Idag levererar PCM-Sierra främst halvledare för accesslösningar till hemmet genom passiva optiska nätverk (PON) likväl som komponenter till optiska transportnät (OTN) för stadsnät.

Wintegra har 165 anställda och har sin huvudsakliga FoU-verksamhet i Ra’anana, Israel och i Austin, Texas. Köpet av Wintegra utökar PMC-Sierra’s närvaro i Israel, där deras FTTH-verksamhet är baserad. Wintegra’s grundare, Kobi Ben-Zvi och Robert O’Dell, följer med över till PMC-Sierra.

PMC-Sierra köper Wintegra för 240 miljoner dollar i kontanter. Dessutom kan PMC-Sierra komma att betala ytterligare 60 miljoner dollar om vissa milstenar om tillväxt och prestationer uppnås fram till slutet av 2011. Förvärvet har godkänts av de båda företagens styrelser och förväntas vara klart under fjärde kvartalet 2010 i avvaktan på sedvanliga bestämmelser och godkännande från tillsynsmyndigheter.

Comments are closed.