Plattform för billiga smarttelefoner

Det kinesiska telekomföretaget Spreadtrum Communications, Inc. har introducerat två 1 GHz Android-plattformar avsedda för billiga TD-SCDMA ( SC8810) och EDGE/WiFi (SC6820) smarttelefoner och har samtidigt meddelat att båda produkterna nu finns ute som prover hos kunder.

Med dessa två nya lösningar uppger Spreadtrum att de ”omdefinierar prestandastandarden” för billiga smarttelefoner så att OEMs kan leverera 1 GHz-prestanda till ett detaljhandelspris på 100 dollar.

– Vår 1GHz Android-plattform sätter en ny ribba för billiga smarttelefoners prestanda. Grafiken och prestanda för webbsurfning hos SC8810 och SC6820 kan med fördel jämföras med en av de globalt mest populära smarttelefon-modellerna, vilken tillåter högpresterande applikationer och spelupplevelse för konsumenterna. Den här typen av upplevelser har tidigare endast varit tillgängliga i mobiltelefoner i mellanskiktet och i avancerade smarttelefoner och dessa kan nu levereras av OEMs för 100 dollar. Detta kommer att omdana definitionen av konsumenternas förväntningar på en billig telefon, säger Dr Leo Li, Spreadtrums vd och koncernchef.

Spreadtrums 1GHz-plattform uppges vara den mest integrerade och effektsnålaste plattformen för TD-SCDMA marknaden. Lösningen uppges vidare ha det lägsta antalet chips, med ett enda multimod RF transciever-chip som stödjer TD-SCDMA, EDGE, GPRS och GSM samt med integrerad effektstyrning. Plattformens Cortex A5 processorarkitektur ger en mer än 40 procentig lägre effektförbrukning jämfört med ARM11-baserade produkter och en mer än 70 procentig lägre effektförbrukning än Cortex A9-baserade produkter samt har en differentierad prestanda avseende standby- och samtalstid i förhållande till andra smarttelefonmodeller, enligt ett pressmeddelande.

Konstruerade i en 40 nm CMOS-teknik drivs SC8810 och SC6820 basebandsplattformarna av en Cortex A5 1 GHz-processor och uppges innehålla ett avancerat delsystem för multimedia som innehåller en Mali GPU med 3D/2D-grafikacceleration och som ger stöd för HD videouppspelning, en 5 megapixel-kamera, en WVGA pekskärm och anslutningsmöjligheter via Bluetooth, WiFi och GPS. SC8810 ger stöd för TD-SCDMA med 2,8 Mbit/s nedströms (HSDPA), 2,2 Mbit/s uppströms (HSUPA) likväl som fyrbands GSM/GPRS/EDGE med dubbelmod automatisk överlämning (handover), medan SC6820 stöder fyrbands EDGE/GPRS/GSM. Båda produkterna kombinerar hårdvara i kisel med nyckelfärdig Android-mjukvara vilket minskar både designtid och resurser som krävs för att leverera nya mobiltelefoner till marknaden.

Expansionen av Spreadtrums plattform för smarttelefoner sammanfaller med en snabbt ökande efterfrågan i Kina. Enligt företaget förväntar sig branschanalytiker att den kinesiska marknaden för smarta telefoner kommer att överstiga 100 miljoner enheter under 2012 och därmed kommer landet att leda den globala efterfrågan på den här typen av produkter.

Comments are closed.