Ny liten IC övervakar batterier

STMicroelectronics introducerade idag en ny IC för "gas gauge"-tillämpningar som övervakar batterier i handhållna produkter. ST:s IC STC3105 uppges kombinera branschens minsta fotavtryck med enastående mätnoggrannhet och låg effektförbrukning.

 

ST: s senaste IC för batteriövervakning uppges ge hög precision i mätningen av batteriets spänning och ström i en kapsel som mäter 2 × 3 × 0,8 mm, vilket enligt företaget gör den till ”minst i klassen” på marknaden. Kretsen använder metoder för öppen spänning och Coulomb-räknare för att uppskatta batteriets kapacitet och övervaka och följa statusen på laddning och urladdning. Korrekta prognoser av batteriets laddningsstatus (SOC) och ”time-to-empty” hjälper till att undvika onödig uppladdning, förlänger driftstiden mellan uppladdningar och batteriets livslängd i bärbara tillämpningar, såsom mobiltelefoner, multimediaspelare, digitalkameror och andra prylar härbärgerade i begränsat utrymme.

STC3105 uppges vidare förbättra kraven på låg strömförbrukning – typiskt 60 μA i viloläge – som också ska bidra till att förlänga batteriets driftstid och livslängd.

Genom att integrera en programmerbar larmutgång kan STC3105 varna systemet när batteriets laddningsstatus är under en viss nivå. Sådan inbäddad intelligens hjälper till att initiera lämpliga energisparande åtgärder när batteriet nästan är tomt utan att involvera systemets mikrostyrkrets, och gör det möjligt för den att tillbringa längre tider i ett viloläge, vilket minskar den totala energiförbrukningen. Kretsen programmeras via ett I2C-gränssnitt.

STC3105 finns tillgänglig i volymer till ett styckepris på 1 dollar i mängder om 1000, enligt ett pressmeddelande.

Comments are closed.