Pekskärmar tillverkade av kol

Forskare vid Fraunhofer-Gesellschaft har tagit fram en liten pekskärm tillverkad av bland annat kol som ett alternativ till de dyra materialen i dagens produkter.

 

Priset är en av anledningarna till att forskarna vid Fraunhohofer har tagit fram en alternativ skärm tillverkad av billiga, återanvändningsbara råmaterial som finns tillgängliga överallt runt omkring jorden. Pekskärmen, som består av nanorör, kommer att visas upp under nano tech 2011-mässan i Tokyo.

Produkter med pekskärmar har blivit inne. Inom bråkdelen av en sekund översätts din beröring till styrkommandon som tolkas av en dator. Det kan se ut som ett mirakel men i verkligheten består pekskärmen av en glasskiva lagd över supertunna elektroder bestående av indium-tenn-oxid, ITO. Detta material är idealiskt för användning i pekskärmar men det finns ett litet problem: det finns få fyndigheter av indium runtom i världen. På lång sikt är tillverkare av elektroniska produkter rädda för att de kommer bli beroende av de priser som leverantörerna sätter. Detta är anledningen till att indium är en så kallad "strategisk metall."

Därför är det privata näringslivet mycket intresserat av alternativ till ITO som är lika effektivt. Forskarna vid Fraunhofer har lyckats komma på ett nytt material för elektroder som är på samma nivå som ITO och som dessutom är mycket billigare. Dess huvudsakliga komponenter är kolnanorör och billiga polymerer. Den nya skärmen består av två skikt. Det ena är bärare, en tunn folie av billig polyethylenterephthalate PET. Samma material som används för framställning av plastflaskor. På det skiktet läggs en blandning av kolnanorör och elektriskt ledande polymerer som en lösning och bildar en tunn film när den torkar.

I jämförelse med ITO har kombinationer av plast inte varit särskilt hållbara eftersom fuktighet, tryck eller UV-ljus innebära påfrestningar på polymerer. Lagren blev spröda och går sönder. Endast kolnanorör har kunnat göra dem stabila. Kolnanorören hårdnar på PET och skapar ett nätverk där de elektriskt ledande polymererna kan vara fast förankrade. Det betyder att detta skikt är hållbart i längden. Ivica Kolaric, projektledare vid Fraunhofer Institute for Manufacturing Engineering och Automation IPA, medger att det elektriska motståndet i lagret är något större än för ITO, men passar ändå för elektriska system.

Comments are closed.