Ovanlig halvledarcykel

Den pågående, 12e recessionen i halvledarindustrins historia är inte som de övriga, skriver Malcolm Penn i sin juli-rapport från Future Horizons.

Han noterar att den inträffade efter det att industrin var i extremt gott tillstånd, något som inte har hänt tidigare. Visserligen påverkas halvledarindustrin av ekonomin generellt, men ändå lever den ett eget liv. Det gör att halvledarindustrin har möjlighet att återhämta sig mycket snabbare.
Marknaden överreagerade efter Lehman Brothers kollaps den 14 september 2008.
Nu ser Malcolm Penn en återhämtning av halvledarmarknaden ske, ett kvartal tidigare än vad man förutspådde i januari i år. Men han säger också att "Denna period av lageråterställning kommer att vara över ganska snart". I praktiken har detta redan skett, menar han, men det positiva är att detta sammanfaller med en säsongsbetonad, bra tillväxt som bygger på ett behov av komponenter. Detta kommer att följas av en traditionell nedgång under Q4-09 – Q1-10. Därefter väntas det vanliga säsongsmönstret upprepas med det tillägget att försäljningen även följer den ekonomiska återhämtningen i stort.
Tider av lågkonjunktur brukar också stimulera innovationer. Därför kan vi inom halvledarindustrin se en snabbare återhämtning än för den totala återhämtningen av ekonomin.

 

Comments are closed.