Osrams ljuskälla skannar iris

Osram säger sig ha tagit fram de infraröda lysdioder som för första gången används i mobila tillämpningar för att skanna av en användarens iris – en teknik för säker identifiering som nu utnyttjas för att låsa upp en mobiltelefon från Fujitsu.

Iris-skanning används idag i PILAR NX F-04G – en smart mobiltelefon från Fujitsu som marknadsförs av den japanska telekomoperatören NTT DoCoMo. Smarttelefonen, som för närvarande endast finns tillgänglig i Japan, är enligt Osram den första i världen med den här funktionaliteten för konsumenter. Infraröda lysdioder från Osram Opto Semiconductors används som ljuskälla och dessa är enligt företaget de enda som klarar av den höga effekt som behövs för iris-skanning med en kompakt kapsling.

Säkra metoder för att låsa upp mobiltelefoner och pekdatorer ökar i betydelse då dessa produkter allt mer används för känsliga tillämpningar såsom internetbanker och handel över Internet. Förutom att skanna fingeravtryck överväger många tillverkare enligt Osram att införa iris-skanning. Den här biometriska upplåsningmetoden innebär att man belyser ögat med infrarött ljus (810 nm). Kameran på smarttelefonen tar samtidigt en bild av iris där karakteristiska drag sedan identifieras.

Osrams Oslux lysdiod SFH 4780S uppges av företaget nu erbjuda det för närvarande bästa storlek/prestanda-förhållandet och för första gången ge möjlighet till kompakt och tillförlitlig iris-skanning för mobila enheter. Den är bara 2,4 millimeter hög och uppnår en typisk strålningsintensitet på 2900 milliwatt per steradian (sr) – en kombination som företaget hävdar i dagsläget bara deras infraröda LED kan leverera.

Comments are closed.