Microsoft bantar mobilverksamheten

Microsoft konkretiserade igår sina planer på att kraftigt dra ner sin verksamhet inom utveckling av hårdvara för mobiltelefoner. Totalt försvinner 7 800 positioner vid företaget varav 2 300 i Finland.

Samtidigt meddelar Microsoft att företaget skriver ned värdet på mobiltelefonenheten med 7,6 miljarder dollar. I en jämförelse är det 400 miljoner mer än vad företaget betalade för Nokia Devices and Services 2013. Åtgärderna är ett resultat av företagets omsvängning från hårdvara till att istället fokusera på mjukvara och molnet.

Som ett resultat av nedskärningarna räknar Microsoft med att man inte kan behålla samtliga tre produktutvecklingsenheter i Finland. Enligt den finska nyhetskanalen YLE räknar Microsoft med att funktionerna i Salo läggs ned och att verksamheten fortsätter i Esbo och Tammerfors. Vissa arbetsuppgifter flyttas också från Salo till Esbo och Tammerfors.

Enheterna i Esbo kommer att koncentrera sig på telefoner i de högre prisklasserna och på design. I Tammerfors fortsätter man att jobba med smarttelefoner i mellanprisklassen, men med ett ett smalare utbud än hittills. I Tammerfors skall man också ha hand om utvecklingen av viktig teknik, enligt YLE.

Microsoft sade upp över 1 000 anställda i Finland i fjol somras och har nu 3 500 anställda där. Globalt har företaget 118 000 anställda.

Comments are closed.