ORNL visar upp 3D-utskriven bil

Med en 3D-variant av en fordonsikon har det amerikanska energidepartementets Oak Ridge National Laboratory (ORNL) visat upp ett resultat från sin forskning kring additiv tillverkning vid 2015 North American International Auto Show i Detroit. En teknik som även kan hjälpa till för utformning av fordonselektronik.

US Department of Energy (DOE): forskningslabb ORNL visade upp det senaste inom 3-D skrivarteknik för fordon med en hyllning till den klassiska Shelby Cobra i firandet av racerbilens 50-årsjubileum. Det skedde på 2015 North American International Auto Show i Detroit som hölls under veckan.

Forskarna ”skrev ut” bilen på en demonstrationsanläggningen vid ORNL och använde en Big Area Additive Manufacturing (Baam)-maskin som kan tillverka starka och lätta kompositdelar i storlekar större än en kubikmeter. Det cirka 640 kg tunga fordonet innehåller 227 kg printade delar tillverkade av 20 procent kolfiber.

Nya förbättringar av ORNL:s Baam-maskin inkluderar en möjlighet för utskrift i ”pärlstorlek” vilket resulterar i en jämnare ytfinish på de utskrivna bitarna. Efterföljande arbete av Knoxville-baserade TruDesign har producerat en klass A fordonsfinish på den färdiga Shelby-bilen.

– Vårt mål är att visa potentialen i storskalig additiv tillverkning som en innovativ och livskraftig tillverkningsteknik, säger Lonnie Lowe, ledare för ORNL:s forskargrupp inom tillverkningssystem.

Det tog forskningsgruppen sex veckor att utforma, tillverka och montera Shelbyn, inklusive 24 timmars skrivtid. Det nya Baam-systemet, som utvecklats gemensamt av ORNL och Cincinnati Incorporated, kan skriva ut komponenter 500 till 1000 gånger snabbare än dagens motsvarande industriella maskiner. ORNL-forskare säger att hastigheten på nästa generations additiva tillverkning erbjuder nya möjligheter för fordonsindustrin, särskilt för prototypfordon.

– Du kan skriva ut ett fungerande fordon på några dagar eller veckor, säger Love. Du kan testa dess form, passform och funktion. Din förmåga att förnya dig snabbt har förändrats radikalt. Det finns en hel industri som kan byggas upp kring snabba innovationer inom området.

Shelby-projektet bygger på det framgångsrika slutförandet av Strati, ett fullt 3D-utskrivet fordon som skapats genom ett samarbete mellan Local Motors och ORNL.

Labbets tillverknings- och transportforskare planerar nu att använda en 3D-tryckt Shelby som ett laboratorium på hjul. Bilen är konstruerad för "plug and play"-komponenter såsom batteri och bränslecellsteknik, hybridsystemkonstruktioner, kraftelektronik och trådlösa laddningssystem, där forskarna enkelt och snabbt kan testa nya idéer.

Comments are closed.