Orbit One köper Siemensenhet för 250 miljoner kr

Kontraktstillverkaren Orbit One har tecknat ett strategiskt avtal, värt 250 mkr, med Siemens division Building Technologies i Sverige. Avtalet innebär att Orbit One tar över tillverkningen av elektromekaniska ställdon från Siemens och säkrar därigenom 70 arbetstillfällen i Huddingefabriken.

Affären kommer att göra Orbit One till en av de starkaste kontraktstillverkarna av elektronik och elektromekanik i Stockholmsregionen.
– Det här är en strategiskt viktig affär för Orbit One. Vi har under de senaste åren arbetat hårt för att stärka vår organisation i Stockholm för att kunna erbjuda den nordiska marknaden en bredare service. Genom denna affär kommer vi nu att kraftfullt öka våra produktionsresurser samtidigt som vi får ökade resurser inom både logistik och eftermarknadsservice. Ytterligare en viktig del i affären är att vi tar över Siemens konstruktionsavdelning som anses som en av de ledande i branschen, berättar Christer Malm, vd på Orbit One.
Peter Hallberg, Siemens divisionschef för Building Technologies, är mycket nöjd med affären som kommer att säkra många arbetstillfällen.
– Orbit Ones profil i kombination med offensiva satsningar lovar gott inför framtiden. Genom affären säkras viktig kompetens för Siemens, samtidigt som vi ser nya möjligheter för fortsatt utveckling av Huddingefabriken, säger Peter Hallberg.
Fabriken i Huddinge byggdes först upp av Billman och ägdes sedan av Landis & Gyr innan Siemens tog över.
I samband med affären flyttar Orbit One sin enhet i Järfälla till Huddinge och får därmed 6000 m2 ny produktionsyta för kontraktstillverkning av elektronik och elektromekanik. Här kommer även Orbit One nya konstruktions- och utvecklingsavdelning att finnas.
– Vi ser stora vinster med att ta över Siemens verksamhet i Huddinge. Affären kommer mycket lägligt eftersom vår verksamhet i allt högre grad går mot ”box build”, dvs färdiga enheter där både elektronik och mekanik ingår. Ju mer komplexa produkter, desto större möjlighet ser vi till lyckade projekt, säger Ola Borgstedt, marknadschef på Orbit One.
Det nya affärskonceptet för Orbit One nya affärskoncept kommer att presenteras i sin helhet under Scandinavian Electronics Event vid Älvsjömässan den 13-15 april.
Orbit One AB har tillverkningsenheter i Ronneby, Stockholm, Kalix samt i Ryssland och Polen. Huvudkontor finns vid koncernens Ronnebyenhet. Företaget är med sina 45 år i branschen en av de mest erfarna kontraktstillverkarna på den svenska marknaden. Kompetensen har byggts upp successivt sedan 1960-talet, först med ICL som ägare, sedan Ericsson varpå verksamheten till HGL. Företaget ägs idag av vd Christer Malm och Ekonomichef Mats Johansson. De tog över genom ”management buyout” från HGL.

 

Comments are closed.