Optochip överför 1 Tbit/s

Forskare vi IBM har tagit fram vad som uppges vara världens första optochip som överför 1 Tbit/s. Chipet består av 24 standard 850-nm sändande VCSEL:s och fotodioder för mottagning och mäter endast 5,2 mm x 5,8 mm.

 

IBM:s prototypchip Holey Optochip

Det nya kompakta prototypchipet i 90 nm-teknik som tagits fram av forskare vid IBM uppvisar en effektiv och ultrahög interconnect-bandbredd som i en framtid ska ge datorkraft till superdatorer och i datacenters. Det optiska prototypchipet, döpt till "Holey Optochip", uppges vara den första parallella optiska transcievern som kan överföra 1 Tbit/s. Det motsvarar en nedladdning av 500 HD-filmer. Chipet härbärgerar 24 industri-standard 850-nm VCSEL:s (vertical cavity surface emitting laser) och 24 fotodioder för parallell sändning och mottagning på en yta av 5,2 mm x 5,8 mm. Dessa komponenter finns monterade på chipets baksida och nås via 48 hål som borrats genom CMOS-chipet.

Med möjligheten att flytta information blixtsnabbt – åtta gånger snabbare än de parallella optiska komponenter som finns idag – uppges det här genombrottet kunna förändra hur data hämtas, delas och används inom en ny era av kommunikation, datorer och underhållning. Den råa hastigheten för en enda transceiver är likvärdig med den bandbredd som konsumeras av 100 000 användare över dagens typiska 10 Mbit/s internetaccess.

– Att nå ”en biljon bitar per sekund”-gränsen med Holey Optochipet markerar IBM: s senaste milstolpe i utvecklingen av transceivers på chipnivå som kan hantera volymtrafiken i en tid präglad av mycket data. Vi har aktivt fokuserat på högre integration, energieffektivitet och prestanda för alla de optiska komponenterna genom packning och kretsinnovationer. Vi strävar efter att förbättra tekniken för kommersialisering under nästa årtionde, i samarbete med tillverkande partners, säger forskaren Clint Schow, en i teamet som byggde prototypen vid IBM.

Kompakthet och kapacitet har blivit oumbärligt i utformningen av stora datahanteringssystem med optisk kommunikation. Med detta i åtanke uppges IBM:s Holey Optochip-modul konstruerats med komponenter som är kommersiellt tillgängliga idag, vilket ger möjlighet för tillverkning av chipet med stordriftsfördelar. Dessutom har fokus legat på energieffektivitet och transcievern rapporteras förbruka mindre än fem watt. Parallell optik är en fiberoptisk teknik som i första hand inriktas på korthålls multimode fibersystem med ett typiskt kommunikationsavstånd på mindre än 150 meter, enligt ett pressmeddelande.

Comments are closed.