Öppnar nytt DC datacenter

ABB och Green lanserar vad som uppges vara ett banbrytande datacenter med HP-servrar för nya nivåer av effektivitet och driftsäkerhet.

ABB och Green, en ledande leverantör av IT- och kommunikationsteknik (ITC) i Schweiz, tillkännager det officiella öppnandet av Greens nya utbyggda datacenter Zurich-West baserat på likströmsteknik.

Greens nya anläggning, som använder HVDC-utrustade HP-servrar, uppges vara den kraftfullaste DC-applikationen hittills i ett datacenter. Prestandatester visar att det nya kraftdistributionssystemet är 10 procent effektivare än jämförbara lösningar med växelströmsteknik. Dessutom uppges investeringskostnaden för systemet vara 15 procent lägre än för ett AC-system.

Med ett tillskott av nästan sex miljoner nya dataservrar varje år ökar energibehovet för datacenter med mer än 10 procent om året, vilket ställer krav på effektivare och tillförlitligare lösningar. DC-system är mindre komplexa än AC-system då de innebär färre kraftomvandlingar. Detta sänker utrymmeskravet med så mycket som 25 procent och minskar kostnaderna för utrustning, installation och lokaler såväl som underhåll.

– Tvärs över alla våra affärsområden efterfrågar kunder ökad driftsäkerhet och energieffektivitet, och DC-baserade lösningar är mycket effektiva. Zurich-West kommer att fungera som en global demoanläggning för att visa att DC-teknik är ett effektivt komplement i datacenter, som stärker driftsäkerheten, samtidigt som utrymmeskraven såväl som kostnaderna för installation och underhåll minskar, säger Tarak Mehta, chef för ABB:s division Low Voltage Products.

– Implementeringen av 380 volt DC-teknik i vårt datacenter är en del av vår långsiktiga optimeringsstrategi och ett viktigt steg som sätter ny standard i branschen. När systemet är i full drift kommer det att ge energibesparingar på upp till 20 procent i elförbrukningen från elnätet till datorutrustningen och även energibesparingar i kylförbrukningen, säger Franz Grueter, koncernchef för Green.

ABB har installerat ett 1 megawatt DC-distributionssystem för en 1100m2 stor utbyggnad till det befintliga datacentret Zurich-West på 3300m2. Systemet har konstruerats av ABB, med stöd av ABB-företaget Validus DC Systems, enligt Greens strikta miljöstandarder och omfattar även ett serviceavtal.

HP har levererat den HVDC-utrustade IT-tekniken för den nya anläggningen, inklusive servrar och datalagringsutrustning, bland annat HP X1800 G2 Network Storage System, HP DL385 servrar och HP BladeSystem c3000. Dessa system representerar HP:s nya strategi att tillhandahålla IT-utrustning som stödjer högspänd likström, enligt ett pressmeddelande.

Comments are closed.