Öppet öga vid 25 Gbit/s

Alteras nya 28 nm FPGA-generation får också de snabbaste tranceivrarna. Företaget åker just nu runt världen och visar fungerande testkretsar med fyra 25 Gbit/s-tranceivrar.

 

– Allt fler kunder vill ha 100 Gbit/s och med dagens 10 x 10 Gbit/s tar det för stor plats på linjekorten, säger Craig Davis, produktingenjör bland annat för Stratix-komponenterna. Fyra gånger 25 Gbit/s eller fyra gånger 28 Gbit/s ser ut att vara den standard som efterfrågas.
Att klara sådana hastigheter är naturligtvis inte lätt. För bara några år sedan hade nog flesta sagt att det kräver exotiska processer, som GaAs eller SiGe. Men Altera har lyckats att nå 25 Gbit/s med den nya 28 nm-process från TSMC som används i företagets nya FPGA-generation.
– Dessutom har vi lyckats att nå de här hastigheterna utan att öka effektförbrukningen särskilt mycket. Vi ligger på nästan samma effektförbrukning som 12,5 GHz-tranceivrar och det innebär ungefär en halvering av effektförbrukningen i förhållande till bandbredd.
Stratix V kommer att levereras i flera olika grundutförande och det är bara en av versionerna, Stratix V GT, som har de extremt snabba kanalerna. Förutom de fyra 25 eller 28 Gbit/s-kanalerna finns också 32 st 12,5 Gbit/s-kanaler. GT-kretsarna kommer i andra kvartalet nästa år.
Men redan i dag finns alltså testchip i rätt process och de ger förvånansvärt bra signalkvalitet.
– Vi kommer att förbättra resultatet ytterligare i slutversionerna, men redan ögondiagrammet från testchipen är bra nog.

Comments are closed.