Obegripligt beslut av regeringen om kemikalieskatt

Under påskveckan kom beslut om att utreda en utvidgning av kemikalieskatten till att, förutom elektronik, även omfatta kläder och skor. Detta ligger i linje med 73-punktsprogrammet som regeringen kommit överens om med Centern och Liberalerna, men beslutet omfattar inte en analys och översyn av befintlig kemikalieskatt.

– Det är obegripligt att regeringen inte samtidigt passar på att analysera effekterna av dagens kemikalieskatt, när man beslutar om att den ska breddas, säger Klas Elm, VD ElektronikBranschen.
Kritiken mot dagens skatt har varit massiv. Den anses ineffektiv, administrativt krånglig, inte ge någon klimat- eller hälsonytta, knappt vara lönsam och skada svensk handel.
– Förutom skattens varande i sig, är vår största invändning att den inte är konkurrensneutral. Utformningen av dagens skatt är en kraftig hävstång för utländsk e-handel och missgynnar svenska handlare, säger Klas Elm.
Regeringen skriver i utredningsdirektiven rörande kemikalieskatten på kläder och skor att ”konsumenters köp direkt från utländska säljare både inom och utanför EU ska hanteras, med ambitionen att även utländska säljare ska omfattas av skatteuttaget”.
I en TT-artikel på skärtorsdagen säger finansmarknadsminister Per Bolund: ”Elektronikskatten har inte lett till någon tydlig överflyttning till direkthandel via nätet. Jag tror inte att risken är så stor för klädhandeln heller”.
– Regeringen har missat ett gyllene läge att se över den befintlig kemikalieskatten på elektronik, bredda dess bas och öka intäkterna. Och man undrar vad politikerna har för marknadsdata som inte branschen har rörande utländsk e-handel av elektronik, säger Klas Elm.
– Regeringen vill att kemikalieskatt på kläder och skor ska omfatta privatimport, men inte när det gäller hemelektronik. Tror regeringen att det är svårare att transportera mobiltelefoner och surfplattor än sneakers och vinterjackor? frågar sig Klas Elm, ElektronikBranschen.

Comments are closed.