Nytt företag för Linux-baserade produkter

ARM, Freescale, IBM, Samsung, ST-Ericsson och Texas Instruments startar ett nytt företag för att skapa ett samarbete i syfte att skynda på lanseringar av Linuxbaserade enheter.

De produkter som kommer att utvecklas och kunna dra nytta av den nya plattformen är avancerad konsumentelektronik (digitala tv-apparater, smarta telefoner, bärbara digitala plattor, multimedia i fordon med mera). Men även produkter till företag kan dra nytta av plattformen, enligt ett pressmeddelande.

Linaro, som det gemensamma, icke vinstdrivande företaget döpts till, förenar ovanstående kretstillverkande företag för att främja innovationer inom Linux-området genom en gemensam grund av verktyg och mjukvara, att användas på avancerade Linux System-on-chip (SoCs)-lösningar.

Linaro kommer att investera resurser i projekt med öppen källkod som kan användas för förbättringar på Linuxdistributioner såsom Android, LiMo, MeeGo, Ubuntu och webO. Bättre validerade, mer stabila utgåvor av verktyg och mjukvara planeras släppas var sjätte månad med start i november i år. Den första verktygs- och mjukvaru-versionen planeras till i november 2010 och kommer att vara optimerad för de senaste processorerna i ARM Cortex-A-familjen.

Linaro uppges vara en växande organisation med förväntningar på att ytterligare partners ska ansluta sig. Mer information om företaget och framtida tillgång till verktyg och mjukvara finns på www.linaro.org

Comments are closed.