Nytt drivchip för LED-belysning

Allegro Microsystems lanserar nu vad företaget hävdar är världens första drivchip för LED-belysning som har en integrerad halleffektswitch för att tända eller släcka belysningen. Förutom lysdioder behövs bara två externa komponenter för att konstruera en magnetiskt manövrerad belysningslösning.

Allegros nya chip A1569 integrerar: Hallplatta, en småsignalförstärkare, ”chopper”-stabilisering, en schmittrigger och en LED-drivkrets med mjuk på/av samt kortslutnings- och termiskt skydd med automatisk återställning. Tillämpningarna hittas inom hemelektronik, vitvaror, båtar, husvagnar, motorcyklar och inrednings och extra fordonsbelysning såsom för handskfack och mittkonsoler med mera.

LED-chipet levererar en linjär drivström på upp till 150 mA som justeras med hjälp av ett externt referensmotstånd. En extern kondensator programmerar kretsens hastighet att slå på och av lysdioderna och på så sätt tona upp och ned belysningen. Den styrs av halleffektswitchen och slås på och av som svar på ett magnetfält. Halleffektswitchen är omnipolär vilket betyder att den reagerar på både magnetiska nord- och sydpoler. Matningsspänningen anges till 7 – 24 V och chipet finns i två varianter för olika temperaturområden: -40 °C till +125 °C och -40 °C till +85 °C.

Comments are closed.