Nytt bolag för små ventiler och switchar

Det nystartade Uppsalaföretaget MultusMEMS ska utveckla små ventiler med höga prestandavärden och små switcar tillverkade i MEMS-teknik. MultusMEMS ska utveckla mycket små mikromekaniska ventiler och switchar. Komponenterna kan både göras fristående eller integreras. Tekniken för en liten aktuator bygger på paraffin som expanderar då man värmer den. När man slutar att tillföra värme återgår den till sitt ursprungliga läge. Genom den nya patentsökta uppfinningen kan man med hjälp av paraffinet styra aktuatorn så att den stannar i olika positioner utan att någon energi åtgår i dessa positioner. På så sätt kan MultusMEMS tillverka ventiler och switchar som drar lite energi och är betydligt mindre jämfört med dagens teknik. Ventilerna kommer till exempel att kunna användas i framtida så kallade "lab-on-chip"-tillämpningar.
– Vi har sett att det finns ett tydligt behov av starka komponenter som kan hushålla med energi utan att ta allt för stor plats. Vi kan erbjuda sådana genom att anpassa och utveckla våra produkter helt enligt kundens önskemål, säger vd Marcus Lehto.

Bolaget består idag av grundarna Roger Bodén och Marcus Lehto som båda är disputerade från Uppsala universitet och Ångströmlaboratoriet.. Med deras uppfinning i grunden har de nu alltså tänkt kommersialisera små ventiler och andra miniatyriserade komponenter.
– Vår aktuator är oerhört stark och kräver ingen energi när den väl har stannats i ett visst läge. Det här är mycket ovanligt för miniatyriserade aktuatorer. I flera produkter vill man öppna och stänga ventiler eller switchar några få gånger över en längre tid, i dessa fall fungerar vår idé som bäst, förklarar Roger Bodén, teknisk chef vid det nybildade företaget.

Comments are closed.