Nytt accessnätverk byggs i Finland

TeliaSonera och Alcatel-Lucent har beslutat rulla ut det första rikstäckande accessnätverket för 100 Mbit/s i Finland.

De båda företagen uppger sig vara klara för att påbörja implementeringen av det första VDSL2-baserade accessnätverket med hastigheter på upp till 100 Mbit/s, som gör det möjligt att erbjuda leverans av IPTV av HD-kvalitet över hela landet.

Med Alcatel-Lucents innovationer inom Intelligent Services Access Manager (ISAM) fiber/VDSL2 säger sig nu TeliaSonera bli ledande i Finland inom bredbandsaccess. TeliaSoneras FTTB-arkitektur (fiber-to-the-building) bygger på att fiberkablar dras från operatörens site till källaren i fastigheter. Därifrån erbjuds slutanvändarna bredbands-tillämpningar med mycket hög hastighet via de befintliga koppartrådarna i byggnaden. Arkitekturen är baserad på Alcatel-Lucents 7354 ISAM FTTB Remote Unit – vilken har utformats särskilt för implementering i flerbostadshus. Alcatel-Lucent uppges också komma tillhandahålla en rad tjänster i samband med implementeringen av nätverket.

– Vi kommer att vara den första operatören i Finland att erbjuda kunder en accessanslutning som kan komma upp i 100 Mbit/s via fastigheters befintliga koppartrådar, säger Jussi Salminen, Vice President för Broadband Services Finland i på TeliaSonera, i ett pressmeddelande.

När accessnätverket ska vara färdigutbyggt framgår dock inte.

Comments are closed.