Nyemission säkrad för ResQU

Det nystartade företaget ResQU får in nästan fem miljoner kronor via en nyemission för att finansiera fortsatt utveckling av sin produkt Hepkie.

Hepkie är en tillämpning baserad på mobil telekommunikation och som gör det möjligt för polis, fjäll- och sjöräddning att finna nödställda personer snabbare än med sedvanliga söksystem.

ResQU ingår bland Ideon Innovations inkubatorföretag i Lund och är ett av många lovande företag som nu attraherar kapital för fortsatt utveckling. Bakom investeringen återfinns Sydsvensk Entreprenörfond, som står för hälften av investeringssumman, och redan befintliga aktieägare, samt ett antal tillkommande så kallade ”affärsänglar”.

– Vi tycker ResQU är ett mycket spännande bolag och gläds åt att Sydsvensk Entreprenörfond kan gå in som investerare, säger Jonas Gallon, styrelseordförande i Sydsvensk Entreprenörfond tillika regiondirektör för Innovationsbron.

Pengarna betyder att företaget kan utveckla en prototyp av produkten Hepkie och låta testa den under verkliga förhållanden redan till sommaren. Om allt går planenligt med tester och produktion, kommer tekniken att stå färdig för leverans till kund från och med januari 2011, enligt Andreas Ekengren, vd för ResQU;

– Både svensk och norsk fjällräddning har visat stort intresse för att testa produkten och vi har kontakter i alperna som hänger på låset för att få köpa den färdiga tekniken.

Hepkie är ett sökverktyg för räddningsarbetare vid laviner, jordskred, olyckor på sjön och på fjället. Produkten består av två enheter: en basstation och en sökenhet. Basstationen kommunicerar med privatpersoners mobiltelefoner och sökenheten hittar därmed de nödställda. Sökenheten kan vara handhållen eller finnas i en helikopter, som söker av ett större område. 

Ericsson uppges bidra med kärnteknologi för användande av basstation för sökarbete. I ett nästa steg är ambitionen att tekniken även skall kunna användas för att finna jordbävningsoffer.

Övriga villkor kring emissionen har inte offentliggjorts.

ResQU AB grundades 2009 av Fredrik Tufvesson och Fredrik Thorsell som möttes vid Lunds tekniska högskola. Styrelseordförande för ResQU är Mats Lindoff, tidigare teknisk direktör på Sony Ericsson och numera arbetar som innovationschef vid Lunds universitet.

 

 

Comments are closed.