Nya serverprocessorer

Intel lanserar 17 nya processorer i företagets Xeon-familj. Processorerna, med Xeon 5500-serien i spetsen, bygger på Intels Nehalem-arkitektur och innehåller en rad funktioner som ger högre datacenterprestanda och minskad strömförbrukning.

Intel Xeon processor 5500 series, som tidigare gick under arbetsnamnet Nehalem-EP, bygger på flera tekniker som ger avsevärt högre prestanda och flexibilitet. Dessa tekniker omfattar bland annat Intel Turbo Boost Technology, Intel Hyper-Threading Technology och Next-Generation Intel Virtualization Technology (VT), vilka tillsammans gör det möjligt för systemet att anpassa sig till olika uppgifter och arbetsbelastningar.
Intel Xeon processor i 5500-serien håller redan idag över 30 olika världsrekord. Exempelvis har Fujitsus Xeon 5500-baserade PRIMERGY-serverplattform satt världsrekord i både SPECint*_rate_base2006 och SPECfp*_rate_base2006 medan HPs ProLiant DL370 G6-server har raderat det tidigare TPC*C benchmarkrekordet för Oracle 11g-databaser.
Processorerna har dessutom förbättringar i energieffektivitet som ger företag större möjligheter att styra sin energiförbrukning. Bland förbättringarna märks till exempel en strömförbrukning i viloläge på endast 10 W, 50 procent lägre än hos den tidigare generationen av Xeon. Kärnorna i de nya processorerna kan dessutom försättas i viloläge oberoende av varandra tack vare integrerade strömgrindar baserade på Intels unika high-k metal gate-teknik.
De nya processorerna för servrar levereras med klockfrekvenser på upp till 2,93 GHz, DDR3-minneshastigheter på upp till 1333 MHz och en strömförbrukning på mellan 60 och 95 W. Under vissa förhållanden kan Intel Turbo Boost Technology tillhandahålla klockfrekvenser på upp till 3,33 GHz beroende på processor och systemkonfiguration. För arbetsstationer går klockfrekvensen upp till 3,20 GHz med en strömförbrukning på upp till 130 W. Intel Turbo Boost Technology möjliggör en klockfrekvens på upp till 3,46 GHz beroende på belastning och andra omständigheter. Processorerna är utrustade med en nivå-tre-cache på upp till 8 Mbyte.
I serien ingår dessutom nya Xeon-processorer konstruerade speciellt för inbyggda system, L5518 och L5508, med en utökad livscykel på sju år.

Comments are closed.