Nya AWG:er från Spektrum

Tyska Spektrum har släppt en serie generatorer i form av kretskort för godtyckliga vågformer (AWG:er) med en, två eller fyra kanaler. De nya generatorerna samplar med upp till 625 MSa/s och har en 16 bitars vertikal upplösning. Enligt företaget är dessa idealiska för att generera signaler på upp till 200 MHz med hög noggrannhet.

Spektrum Systementwicklung Microelectronic hoppas att man med de nya och snabbare AWG:erna i M4i.66xx-serien ska intressera ingenjörer och forskare inom ett brett område och många tillämpningar, såsom inom telekom, radio, radar, halvledarteknik, nanoteknik, provning av media, automation, ultraljud, optik och medicinsk och biologisk vetenskap.

Korten bygger på Spektrums M4i-serie PCI Express (PCIe)-plattform och är enligt företaget mycket mindre än konventionella instrument samt kan användas i de flesta av dagens datorer. Man installerar helt enkelt AWG-korten i en ledig PCIe x8 eller x16-slot, installerar drivenheten, laddar Spektrums programvara och börjar generera vågformer. AWG:erna är fullt ut programmerbara och kan enligt företaget användas tillsammans med deras eget styrprogram SBench 6 samt tredjeparts programvaruverktyg såsom LabVIEW, LabWindows och MATLAB.

För att möjliggöra generering av långa och komplexa vågformer har modulerna ett inbyggt minne för upp till 2 GSa och ett antal driftlägen, såsom Single Shot, Loop, FIFO, Gating och Sequence Replay. Sequence replay-läget ger möjligheter att lagra olika vågformssegment i minnet och genomföra ”concat och loop” i en sekvens.

I FIFO-läge kan korten använda ett PCIe x8 Gen2-gränssnitt för att kontinuerligt strömma data från datorns minne till AWG vid hastigheter på över 1,5 GB/s. Om två eller fyra kanaler används är utgångarna helt synkroniserade och delar en gemensam klocka, intern eller extern som referens, för att minimera fasfel. Om det behövs fler kanaler kan upp till 8 kort kopplas ihop med Spectrums ”Star-Hub”-klocka och triggersystem. Star-Hub gör enligt företaget att man kan skapa instrument med upp till 32 helt synkrona kanaler.

AWG:erna kan enligt företaget simulera signaler med nivåer på mellan ± 200 mV till ± 5 V med en avslutning med hög impedans (eller ± 100 mV till ± 2,5 V med en 50 Ω-terminering) Anslutningskontakter på frontpanelen ger tillgång till asynkrona och synkrona digitala utgångar (marker outputs), asynkrona digitala ingångar, triggerutgång, ”run and arm”-status och D/A-sampelklocka.

Vill man styra signalgeneratorerna med sin egen programvara går det att använda företagets ” Spectrum drivers” (finns för Windows och Linux) och som ingår som en del av produkten. Drivgränssnittet för den nya M4i.66xx-serien är helt kompatibel med den äldre och långsammare M2i.60xx AWG-serien. En uppsättning standardprogrammeringsexempel illustrerar signalgeneratorernas viktigaste funktioner och stöd ges för Visual C++, Borland C++, Gnu C++, LabVIEW, Visual Basic, VB.NET, C#, J#, Python och Delphi-kod.

M4i.66xx-serien finns att tillgå nu och levereras fabrikstestade med SBench 6 grundversion. Något pris anges dock inte i pressmeddelandet.

Comments are closed.