Ny vd vid Cathprint

Johan Järte blir den 1 september ny vd för medicinteknikföretaget Cathprint AB. Bolaget erbjuder kunder en kateter som baseras på en speciell teknik med ett flexibelt mönsterkort.

Johan Järte kommer närmast från företaget Sentoclone, där han som vd utvecklade företaget till ett välrenommerat forskningsföretag med egen GMP-produktion. Tidigare har Johan femton års erfarenhet av olika chefsuppdrag inom läkemedelsindustrin och dessförinnan utbildning som specialistläkare, enligt ett pressmeddelande.

En kateter är ett rörformat medicinskt instrument som vanligtvis är avsett att föras in i kroppen för att tömma vätska eller tillföra läkemedel.

Med Cathprints teknik kan företaget producera katetrar med en diameter ner till endast 0,35 mm i diameter och det är möjligt att montera in sensorer och andra elektronikkomponenter genom vanlig ytmonteringsteknik. Det är också möjligt att integrera optiska fibrer i katetern.

Cathprints kateterdesign och tillverkningsmetod rationaliserar befintlig kateterproduktion, vilket leder till stora kostnadsbesparingar och bättre prestanda. Något som ger en ökad lönsamhet för de företag som kommer att använda tekniken.

– CathPrint-teknologin har visat mycket lovande resultat och är nu redo för att kommersialiseras. Med de tekniska fördelar Cathprint har är en stor marknad att vänta. Att få vara med och introducera denna metod blir både viktigt och stimulerande. Tillsammans med de anställda på Cathprint hoppas jag kunna bidra till en spridning av tekniken inte bara i Sverige utan även i andra delar av världen, säger Johan Järte.

– Vi tycker att det är mycket värdefullt att Johan både har byggt företag och att han är läkare med praktisk erfarenhet av katetrar. I vårt utvecklingsarbete är det viktigt att få snabb återkoppling från slutanvändare och att kunna bolla tidiga idéer och designförslag. Vi hälsar Johan varmt välkommen till företaget, säger Bengt Källbäck, grundare och huvudägare samt Anders Bröms, styrelseordförande.

Cathprint har utvecklats inom affärsinkubatorn Sting och riskkapitalfonden Sting Capital är en av investerarna i bolaget.

Comments are closed.