KTH skänker bort superdator

KTH:s superdatorcentrum PDC firar tjugoårsjubileum i morgon tisdag och inviger då även sin nya superdator. Detta firas med att avdelningen ger bort sin allra första superdator som inhandlades 1990. Mottagare är Tekniska museet i Stockholm.

– Superdatorerna var mycket snyggare förr i tiden. Som vår gamla Connection Machine 200, en uppgraderad Connection Machine 2. Den är designad med röda lysdioder. En senare version av den här superdatorn, Connection Machine 5, syntes faktiskt i filmen Jurassic Park, säger Gert Svensson, projektledare på KTH:s superdatorcentrum PDC.

Han fortsätter med att berätta att den gamla superdatorn som nu går i pension och skänks till Tekniska museet, kommer från företaget Thinking Machines Corporation, enligt ett pressmeddelande.

– En av personerna som utvecklade datorns mjukvara heter Lennart Johnsson, och jobbar faktiskt på KTH som professor numera, säger Gert Svensson.

En person som är glad över att få ta emot KTH:s superdator är Peter Du Rietz, intendent på Tekniska museet.

– Tekniska museet har under flera år arbetat med att dokumentera, samla in och bevara svensk IT-historia. Denna gåva från KTH kompletterar vår datorsamling på ett utmärkt sätt och utgör en länk mellan samlingens tidigare superdator Cray-1 och dagens värld av parallellprocessorer och hårddiskar, säger Peter Du Rietz.

Om superdatorcentrum på KTH:s första tjugo år finns det mycket att berätta, och Gert Svensson tycker att en av de roligaste anekdoterna är att de från första början mötes av ett massivt motstånd vad gäller så kallade parallellprocessorer. En teknik som numera är standard i superdatorer, men också vuxit sig starkt på persondatorsidan.

– När vi startade 1990 hade vi en vision om att parallellprocessorer var framtiden för stordatorer. Många tyckte att vi var tokiga, och vi fick krångla oss igenom en hel del. Det skulle vara den traditionella modellen med allt kraftfullare processorer. Men det visade sig att vi hade rätt, säger Gert Svensson, och skrattar.

Han tillägger att KTH:s gamla superdator varit till stor hjälp vid tuffa vetenskapliga beräkningar.

Att mycket hänt under åren visar nedan jämförelse av prestanda;

Gammal superdator: Connection Machine 200;

  • Max beräkningshastighet: 5 Gigaflops.
  • 1 Gigabyte primärminne.
  • Hårdisk: RAID om 10 Gigabyte.
  • 16 384 mycket enkla processorer.

Ny superdator: Cray XT6m;

  • Max beräkningshastighet: 92 530 Gigaflops.
  • 14 630 Gigabyte primärminne.
  • Hårddisk: RAID om 300 000 Gigabyte.
  • 11 040 Processorkärnor, AMD.

Comments are closed.