Ny teknik på flygplatsen populärt

Effektivare säkerhetskontroller med en ny typ av skanning står högst upp på listan över ny teknik som ska underlätta för svenskarna på flygplatsen. Nära sju av tio, 68 procent väljer detta, följt av permanenta, spårbara så kallade bag tags som 46 procent önskar sig. Det framgår av undersökningen Resenären som Novus genomfört på uppdrag av Swedavia.

I årets upplaga av Resenären fick svenskarna titta in i framtiden och önska sig ny teknik. 68 procent vill ha effektivare säkerhetskontroller med ny typ av skanning där man kan gå rakt igenom utan att behöva plocka upp väskor och teknikföremål. 46 procent vill ha bag tags som är spårbara genom hela resan. På delad tredje plats kom teknik för identifiering med ögon eller handflata, 28 procent. Teknik för uppskattning av väntetider nådde också 28 procent. Svenskarna vill också använda mobilen till att checka in och få boardingkort. Det angav 31 procent av de tillfrågade. Svenskarna verkar dock vilja köra sina bilar själva, bara 2 procent vill ha robotar som parkerar bilen på flygplatsen.

– Tekniken förändrar och underlättar vårt resande. Redan idag testar vi nya skannrar på Stockholm Arlanda och det är bara ett exempel. Ett spännande område är biometri med teknik som läser av iris, fingeravtryck eller vener i handen. Det öppnar för en enklare identifiering utan pass eller ID-handlingar, samtidigt som det finns lagstiftning att ta hänsyn till, säger Lena Rökaas, operativ chef på Swedavia i ett pressmeddelande.

Comments are closed.