Ny teknik förhindrar fiberintrång

Allied Telesis har aviserat en ny innovation inom fibersäkerhet som företaget kallar Active Fiber Monitoring och som är avsedd för att förhindra olovlig avlyssning av fiberkablar. Lösningen kräver dock att man använder DDM-optik.

Företagets Active Fiber Monitoring används för att identifiera och vidta åtgärder när fiberkommunikationen manipulerats. Den patentsökta tekniken uppges kunna upptäcka när en fiberkabel är utsatt för sabotage och kan skicka ett larm för att varna för en eventuell säkerhetsöverträdelse.

En av fördelarna med fiber har varit att avlyssning av trafiken i kabeln inte tidigare varit möjligt. Men numera är det möjligt att använda enheter som kan lokalisera trafiken på fiberkablar. Allied Telesis innovation är en teknik som upptäcker små förändringar i mängden ljus som tas emot på en fiberlänk. När ett intrång försöks ändras ljusnivån eftersom en del av ljuset omriktas av tjuvlyssnaren till en annan fiber. Så snart detta händer detekteras intrånget och skickar ett larm. Länken kan enligt företaget antingen stängas av automatiskt eller så kan en operatör varnas och manuellt ingripa.

– Tjänsteleverantörer, finansiella organisationer, myndigheter och försvar har alla uttryckt ett stort intresse för denna innovativa teknologi. Säkerheten över fiberlänkar har tagits för givet, men företagen måste bli medvetna om att det nu är möjligt att oupptäckt avlyssna trafik på fiber, säger Hans Englesson, Nordenchef för Allied Telesis i ett pressmeddelande.

Hittills har den enda motåtgärden varit kryptering, vilket är dyrt och introducerar fördröjningar, eller känsliga ljusmätare, som är komplexa att installera och kan ge falska larm. Active Fiber Monitoring är enligt företaget ett effektivt alternativ som är lätt att använda och ingår i Allied Telesis X-serie. Tekniken är numera inbyggd i alla Allied Telesis switchar och brandväggar som använder företagets senaste plusoperativsystem Allied Ware och som ingår i företagets X-serie. Det krävs dock användning av DDM-kapabel optik, meddelar företaget.

Comments are closed.