Ny serie bussomvandlarmoduler från Vicor

Vicors nya ChiP-baserade bussomvandlarmodul, med 380 VDC inspänning,  möjliggör högspänningsbaserad DC-distribution med 98 procents verkningsgrad för omvandling till 48 V med effektdensiteten 115 W/cm3.

Vicor Corporation har nu visat sin första modul som utnyttjar företagets nya kraftkomponentplattform ChiP (Converter housed in Package). Den ger 1,2 kW vid 48 V med en verkningsgrad (toppvärde) på 98 procent och 115 W/cm3 effektdensitet. Det betyder fyra gånger så hög densitet som konkurrerande lösningar för högspänningsbaserad DC-distribution i applikationer för datacentraler, telekom och industri.

ChiP-plattformen

Vicors ChiP är en ny generation skalbara kraftmoduler. Genom att utnyttja avancerade magnetiska strukturer som är integrerade i HDI-(high density interconnect)-substrat med krafthalvledare och styr-ASICar ger ChiP mycket god värmehantering till stöd för en mycket hög effektdensitet. Det innebär att kunder snabbt och med förutsägbart resultat kan ta fram billiga kraftsystemlösningar med en storlek, vikt och verkningsgrad som tidigare varit svår att nå.

Nya VI Chip bussomvandlarmoduler
Med en nominell inspänning på 380 V och en K-faktor på 1/8 ger Vicors nya ChiP BCM-spänningsomvandlare med fast kvot en isolerad 48 V distributionsbuss med en toppverkningsgrad på 98 procent. Med ett inspänningsområde från 260 V till 410 V ger den nya BCM-omvandlaren utspänning från 32,5 V till 51,25 V. BCMer bygger på topologin hos Vicors ZCS/ZVS Sine Amplitude Converter och arbetar vid switchfrekvensen 1,25 MHz, vilket ger snabb svarstid och låg störningsgrad.
De nya 380 VDC VI Chip BCM-erna i 6123 ChiP-kapslar mäter 63 × 23 × 7,3 mm. Till att börja med erbjuds de som hålmonterad kretsar vilka följs av inkludera ytmonterade varianter.
ChiP BCMer kan parallellkopplas till system för att nå flera kW och de har en dubbelriktad funktion till stöd för batteri-backup och tillämpningar för förnybar energi. Som standard ingår under-/överspänningslockout samt överströms-, kortslutnings- och övertemperaturskydd. ChiP BCMer inkluderar digital telemetri och har styrfunktioner som kan konfigureras av kunden.

 

Comments are closed.