Ny licensmodell för big.LITTLE

Att kombinera två processorkärnor, en stor och en liten, har visat sig ge stora vinster i energiförbrukning. Nu förenklar ARM licensmodellen för big.LITTLE för att öka användningen.

Genom att kombinera ARMS kraftfullaste 32-bits processorkärna, Cortex-A15, med den extremt strömsnåla A7-kärnan är det möjligt att ta fram systemkomponenter med extremt låg strömförbrukning i normalfallet och mycket höga prestanda när det verkligen behövs. big.LITTLE-kombinationen kräver en del eftertanke vid programmeringen, men har visat sig fungera mycket bra.
Ett problem har dock varit licensmodellen, som krävt att kunden licensierat de olika ingående delarna separat. Det här löser man nu med en "single use design"-licens (SUDL) som täcker alla de IP-block som krävs. Där finns i ett paket Cortex-A15- och Cortex-A7-processorerna, kommunikationsprotokollet (CCI-400), avbrottshanteraren (GIC-400) och AMBA-bryggan (ADB-400). Det går också att lägga till grafikprocessorn Mali-T600 GPU.
På det här sättet gör ARM det betydligt lättare att använda big.LITTLE. Hittills har 17 företag, bland andra Samsung, Renesas, CSR, Fujitsu och MediaTek, satsat på tekniken. Men i takt med att den blir lättare att implementera och använda lär också antalet användare växa.

Comments are closed.