Ny kombinerad radiomodul för IoT

Schweizbaserade u-blox har tagit fram en fristående modul för samtidig kommunikation över 2,4 GHz och 5 GHz Wi-Fi samt klassisk och lågenergi (v4.0) Bluetooth,anpassad för tillämpningar inom sakernas internet.

Modulen är döpt till ODIN-W262, mäter 14,8 x 22,3 x 4,5 mm och har ett specificerat temperaturområdet på -40° C till +85° C. Den har en inbyggd antenn, drivkrets, stack och stödjer 2.4 GHz och 5 GHz Wi-Fi samt klassisk Bluetooth och Bluetooth för låg energiförbrukning (v4.0). Modulen kan konfigureras med AT-kommandon och radion är typgodkänd i flera länder. Modulen kan användas för att byta ut kablar med punkt-till-multipunkt-kommunikation och för IoT-lösningar som behöver flera radioalternativ.

Framtida uppgraderingar av firmware kommer ske för mikroaccesspunkt, höghastighetsgränssnitt såsom RMII och stöd för anpassade inbyggda applikationer. Till exempel kommer modulen att kunna agera som en Wi-Fi-åtkomstpunkt eller som en gateway mellan Wi-Fi och Bluetooth lågenergisensorer.

– Dagens Wi-Fi och Bluetooth har många användningsområden. Inom detaljhandeln kan Bluetooth (v4.0) användas för att detektera den närmaste skrivaren medan data skickas till den via Wi-Fi eller klassisk Bluetooth. Det finns även potentiella medicinska tillämpningar. En patients övervakningsenhet kan övervakas via Wi-Fi på en central plats på sjukhuset medan lokal kommunikation med sjuksköterskor sker via Bluetooth. För sådana medicinska tillämpningar uppfyller modulen standarden IEC 60601-1-2, säger Herbert Blaser, u-blox, chef för Product Center Short Range Radio.

Till modulen finns också en utvärderingssats (EVK-W262U). Den använder en enda USB-anslutning för data och ström och levereras komplett med ett konfigurationsverktyg för Windows. För tillämpningar där en extern antenn kan vara optimalt finns u-blox ODIN-W260-modul som är en version med U.FL antennkontakter. Prover och utvärderingssatser kommer att finnas tillgängliga i april 2015, enligt företaget.

Comments are closed.