Ny generation röstkodare från CML

CMX655D är en ny högintegrerad röstkodare med ultralåg effekt. Den har två kanaler med signalprocessorer, en 1 W förstärkare och stöd för digitala MEMS-mikrofoner.

Konstruktionen drar nytta av moderna tillverkningsprocesser, vilket resulterat i en enhet som kan drivas med en spänning ner till 1,8 V, i motsats till de 5 V som vanligtvis krävs för att uppnå en uteffekt på 1 W.
– Den rena röstkodaren har länge varit försummad, eftersom fokus till stor del legat på multimediakodare för smarta telefoner, säger David Brooke, produktchef på CML Microcircuits. OEM-tillverkare har inte kunnat dra nytta av de betydande framsteg som har gjorts inom processteknik, MEMS-mikrofoner och högtalarteknik under denna tid.
Även på smartphoneindustrin marknaden har kraven på röstkvalitet ökat allt eftersom röstgränssnitt blivit vanligare. Digital signalbehandling används för att filtrera röstsignaler, vilket normalt kräver en separat DSP, men den integrerade DSPn i CMX655D kan användas istället.
CMX655D har en effekt på omkring 500 μA då alla mikrofonfunktioner används, i motsats till alternativa kodare som kräver några mA. Det är ett stort framsteg för industrin att kunna leverera bättre funktionalitet vid betydligt lägre strömförbrukning. Den låga effekten och den höga integrationen gör det möjligt för tillverkare att lägga till högkvalitativ röst till många applikationer, såsom intercombaserade säkerhetssystem och smart hemelektronik. Det kommer också att ge betydande fördelar för befintlig telefoni.
CMX655D har två oberoende mikrofonkanaler som kan verka i full duplex samtidigt som den relativa signalfasen upprätthålls, vilket gör att en enhet kan stödja tvåvägskommunikation med ekoeliminering. Röstfiltren som erbjuds av DSPn inkluderar 3 – 3400 Hz för klassisk telefoni och 50 – 7000 Hz för HD-ljud, medan alla signalvägar stöder bandbredder upp till 21 kHz vid samplingsfrekvenser på 8, 16, 32 eller 48 kHz. De två parallella kanalerna har helt separata signalvägar, men delar ett gemensamt seriellt ljudgränssnitt som stöder I2S (Inter-IC Sound bus avsedd för digitala ljudenheter) samt I2C och SPI för styrning.
Andra funktioner inkluderar programmerbar signalnivådetektering, autonom röstavkänning, och brusreducering. Högtalarvägen har Dynamic Range Control för att kunna hålla konstant högtalarvolym även om ingångsnivån varierar. Detta är en viktig funktion i intercom- och säkerhetssystem.
CMX655D stöds av många utvecklingsverktyg, bland andra utvärderingskitet EV6550D, och levereras i en 4×4 mm QFN-kapsel.

Comments are closed.