Ny generation glasögon från Tobii

Tobii Glasses 2 från svenska Tobii Technology är det hittills lättaste och mest avancerade systemet för ögonföljning. De nya glasögonen kommer att användas i en rad forskningsprojekt och i konsumentsystem.

 

De nya glasögonen levererar data i realtid, så att forskare i varje ögonblick kan se exakt vad testpersonen tittar på. Data kan överföras trådlöst till en handdator, så att både testperson och forskare kan röra sig fritt. Glasögonen har en inbyggd vidvinklig HD-kamera och fyra kameror för ögonen. Trots detta väger glasögonen bara 45 gram.
– Våra nya glasögon gör det fantastiskt lätt att i realtid samla in data om vad människor tittar på, säger Tom Englund, vd för Tobii Technology. Dessutom är teknologin nu både lättare att använda och billigare än tidigare. Det gör att fler forskare kan dra nytta av möjligheterna som öppnar sig.
Redan 2010 lanserade Tobii sin första generation av ögonföljande glasögon. Sedan dess har tekniken använts i ett stort antal projekt.
– De senaste fyra åren har vi sett massor av forskningsrön vad gäller olika typer av beteenden som tidigare inte kunde registreras, säger Barbara Barclay, chef för Tobii North America. Med Tobii Glasses 2 blir det ännu lättare att fortsätta den forskningen.

Comments are closed.