Ny generation av billiga 3D-skrivare

RS Components har nu fått in en ny och förbättrad version av 3D-skrivaren RepRapPro Ormerod. Skrivaren levereras i en lättmonterad byggsats och gör det lätt att ta fram prototyper.

 

RepRapPro Ormerod 2 är en billig, men ändå mycket mångsidig enfärgs-3D-skrivare. Den har helt öppen hårdvara och självreplikerande RepRap.
Ormerod 2 har flera fördelar jämfört med sin föregångare, inklusive en betydligt enklare och mer integrerad montering med förbättrade instruktioner och kabelskärmning och instickskontakter för enkel lödfri hopkoppling.
Även byggplattans y-vagnskonstruktion, byggplattans temperaturgivare, extruderaren och strömförsörjningen har förbättrats, liksom utsläppskontrollen och mjukvarustödet.
Ormerod 2-konstruktionen gör det till exempel mycket lättare att justera byggplattans nivå. Man har förbättrat y-axelns kuggremsplacering och justering så att det blir lättare att ställa in remmens spänning. En ny temperaturgivare för byggplattan i fyrtrådsutförande har införts. Man har även förbättrat åtkomsten till extruderaren för rengöring.
Dessutom kommer skrivaren nu med ett 100­240 V nätaggregat som fungerar över hela världen med dedikerad 12 V strömförsörjning, istället för att få ström via en adapter. Konstruktionen är mer kompakt, då den integrerats i maskinen utan hängande sladdar. Den ger även ifrån sig mindre elektromagnetiska störningar tack vare en helt avskärmad konstruktion som uppfyller krav på CE-märkning i A-klassen.
Ormerod 2-skrivarens specifikationer omfattar: byggvolym på 200 x 200 x 200 mm med en hastighet på 1 800 mm/min., en depositionshastighet på 33cm³ i timmen, noggrannhet och lagerupplösning på 01 respektive 0,01 mm samt förmåga att skriva ut med användning av termoplastiska material som PLA eller ABS.
en programvara ­ med öppen källkod ­ som konstruerats för att driva maskinen är fullt kompatibel med Ormerod-skrivarens originalversion och går att köra på en dator som inte är så kraftfull men drivs med något av operativsystemen Windows, Linux/Ubuntu eller Mac OS.
RepRapPros Ormerod levereras som en monteringsklar byggsats, med delar som innehåller alla komponenter som behövs. Den kompletta byggsatsen innehåller: alla utskrivna plastdelar; all hårdvara, inklusive gängade och släta stänger, skruvar, muttrar, brickor, remmar och lager; färdiglödd och programmerad elektronik; MikroSD-kort och adapter; uppvärmd byggyta i PCB; motorer; munstycken och extruderingsmekanism.
Skrivaren levereras med 100 meter 1,75 millimeter tjock vit PLA-tråd (cirka 300 gram).
– Det här visar den betydande framgången hos det självreplikerande konceptet med öppen källkod, menar Mark Cundle, Head of Technical Marketing på RS Components. Kombinationen av 3D-skrivare, 3D-designmjukvaran DesignSpark Mechanical och RS bibliotek med komponenter i 3D innebär att 3D-konstruktioner och snabb prototypframtagning blir tillgängligt för alla.
Liksom den första Ormerod använder Ormerod 2 en FFF-process (Fused Filament Fabrication) för att bygga 3D-objekt i flera olika plaster med ett antal färger. Denna process gör det möjligt för användaren att skapa nästan vilken form som helst som kan modelleras fram på en dator.

Comments are closed.