Annons

Ny drivkrets för multipla lysdioder

Linear Technology släpper nu en DC/DC-omvandlare med en 60 V, 4 A DMOS-switch som är konstruerad för att driva upp till 16 högeffekts lysdioder i olika konfigurationer. Ett inspänningsområde på 3 – 42 V innebär att kretsen passar i fordons-, industri- och arkitektoniska belysningsapplikationer, enligt Linear.

Kretsen – döpt till LT3952 – är en strömmode, step-up DC/DC-omvandlare som kan driva upp till 16 350 mA vita lysdioder från nominellt 12 V och leverera över 15 W. Den innehåller en strömavkänning som möjliggör att den kan användas i boost-, buck-, buck-boost eller SEPIC-topologier och en intern bandspridnings frekvensmodulering ska minimera EMI-bekymmer. Till exempel har kretsen i en boost-topologi en effektivitet på över 94 procent vilket eliminerar behovet av extern värmeavledning.

Ett stift för frekvensjustering gör det möjligt att programmera switchfrekvensen i intervallet 200 kHz och 3 MHz vilket uppges optimera effektiviteten och samtidigt minimera storleken och kostnaden för externa komponenter. LT3952 levererar en verkningsgrad på över 90 procent vid en switchfrekvens på 2 MHz.

Med en extern PWM-signal till den integrerade PMOS LED-switchen kan dioderna dimmas i ett storleksförhållande på upp till 4.000:1. För mindre krävande tillämpningar kan ett CTRL-stift användas för ett motsvarande värde på 10: 1 analog reglering eller så kan en intern PWM-generator utnyttjas för en ljusreglering från 5:1.

Bland övriga karaktäristika kan nämnas LED kortslutnings- och öppen LED-skydd, frekvenssynkronisering, programmerbart Vin under- och överspänningsskydd samt monitorering och strömbegränsning på ingången.

Drivkretsen levereras i en 28-stifts TSSOP-kapsel med varianter för tre olika temperaturområden. Priset börjar på 3,95 dollar i kvantiteter om 1000.

Comments are closed.