Ny audioprocessor från ST

STMicroelectronics lanserar ett nytt sätt att höja prestanda för små, billiga eller till och med skadade högtalare. Det nya processorchipet är avsett för miniatyriserade ljudprodukter.

Chipet STA321MP ingår i ST:s ”Sound Terminal”-ljud IC-familjen och har ett inbyggt gränssnitt för anslutning av en Mems-baserad digital mikrofon likväl som en standard mikrofoningång. Med små dimensioner (8 x 8 mm, 56-pinnars VFQFN2-kapsel) och låg känslighet mot brus från LCD:er och kraftkomponenter, är Mems-mikrofoner idealiska för multifunktionella produkter såsom till exempel Tablet-PC:s, smarttelefoner med mera, menar ST. Den nya kretsen ger möjlighet till att en Mems-baserad mikrofon direktansluts mot STA321MP vilket minskar kravet på antalet externa komponenter.

Processorchipet har även en andra Mems-ingång dit en liten sensor kan anslutas för att detektera högtalarens rörelser. Det uppges möjliggöra för konstruktörer att använda aktiv ljudformning, genom en ST-patenterad teknik, för optimering av högtalarprestanda. Vid aktiv ljudformning kan processorn automatiskt kompensera för distorsion eller skador på högtalaren och ge högkvalitativ ljudprestanda från överstyrda högtalare eller från trasiga högtalare eller koner med begränsad rörlighet.

ST-Microelectronics framhåller att ljudbearbetningen är optimerad för mems-mikrofoner med: Direkt utgång till digital förstärkare. PDM/Analog och dubbel I2S-ingång. Låg effektförbrukning och en 1 mm hög QFN-kapsel. Priset är satt till 3 dollar vid kvantiteter om 1 000.

Som en tredje generationens ”Sound Terminal”- IC levereras STA321MP även med ett komplett utvecklingskit samt en APWorkbench med en grafisk utvecklingsmiljö, till stöd för konstruktören.

Comments are closed.