NXP säljer av ljud-enhet

NXP Semiconductors och Dover Corporation meddelar att de har undertecknat ett slutgiltigt avtal om att Dover´s dotterbolag Knowles Electronics förvärvar NXPs Sound Solutions, leverantör av högtalare och mottagarkomponenter till mobiltelefonmarknaden. Försäljningen av NXPs Sound Solutions uppges väsentligt komma att stärka företagets balansräkning samtidigt som företaget ytterligare ska fokusera sina resurser på kärnverksamheten "High Performance Mixed Signal".

Enligt villkoren i avtalet kommer Knowles att förvärva NXPs Sound Solutions-enhet för 855 miljoner dollar i kontanter. I samband med affären har NXP och Knowles även kommit överens om villkoren för en strategi som innebär att NXP blir Knowles exklusiva leverantör av vissa halvledare för mixade signaler.

Affären förväntas vara slutförd under första kvartalet 2011.

Knowles är en del av elektroniktekniksegmentet i Dover och uppges vara världens största tillverkare av transducers med höga prestandatal. som används i hörapparater och i andra akustiska tillämpningar.

Det Illinois-baserade företaget konstruerar och tillverkar MEMS-mikrofoner för bland annat mobiltelefoner. Kombinationen av "Sound Solutions" högtalare och mottagare-verksamhet för mobiltelefoner med Knowles lösningar med komponenter i hörapparater och marknaden för MEMS-mikrofoner uppges skapa en ledande verksamhet inom den så kallade "mikro-akustik"-industrin.

"Kombinationen av verksamheten vid Sound Solutions och Knowles innebär en viktig milstolpe i vår strategi att fokusera på "High Performance Mixed Signal"-marknaderna och kommer att bidra till att ytterligare förbättra vår kapitalstruktur", säger Rick Clemmer, vd och koncernchef för NXP Semiconductors. "Marknaden för mikro-akustiska komponenter har en betydande tillväxtpotential, som bäst kan nås via ett företag dedikerat för denna marknad, med en uppsättning av kompletterande produkter, som behövs för en ledande position. Vi ser fram emot att delta i den här tillväxten som en strategisk leverantör till Knowles framöver."

Intäkterna från Sound Solutions var cirka 255 miljoner dollar under de tre första kvartalen 2010. Cirka 1 000 anställda, som för närvarande finns vid Sound Solutions huvudkontor i Wien i Österrike och vid deras anläggningar i Beijing, Kina, kommer att organisatoriskt övergå till Knowles.

Samtidigt meddelas att NXP:s och Technicolor's samriskföretag Nutune, som bildades i juni 2008 och som kombinerade NXP: s och Technicolor's "can tuner modul"-verksamhet, sålts till ett närstående bolag till AIAC (American Industrial Acquisition Corporation). Nutune, med huvudkontor i Singapore, har 2 950 anställda världen över, varav 2 800 är verksamma inom tillverkningen i Batam i Indonesien. Intäkterna för Nutune var cirka 79 miljoner dollar under de tre första kvartalen 2010. Ytterligare detaljer om den affären redovisas inte i NXP:s pressmeddelande.

Comments are closed.