NXP förvärvar Freescale

NXP Semiconductors och Freescale Semiconductor meddelar att de har ingått ett slutgiltigt avtal enligt vilket NXP förvärvar Freescale i en transaktion där de sammanslagna företagen värderas till drygt 40 miljarder dollar.

Enligt nyhetsbyrån Reuters kommer Freescales aktieägare att erhålla 6,25 dollar i kontanter och aktier för drygt 0,35 dollar för varje Freescale-aktie. Köpeskillingen motsvarar ett sammanlagt värde för Freescale på 11,8 miljarder dollar och ett totalt bolagsvärde på 16,7 miljarder dollar, inklusive skulder.

Samgåendet skapar ett företag med en gemensam omsättning på mer än 10 miljarder dollar. De sammanslagna företagen kommer att bli marknadsledande inom halvledarlösningar för fordon och generella MCU- produkter, enligt ett pressmeddelande från bolagen.

NXP räknar med att uppnå kostnadsbesparingar på 200 miljoner dollar under det första helåret efter det att affären är avslutad och affären pekar ut en väg mot årliga kostnadssynergier på 500 miljoner dollar.

– Dagens tillkännagivande är ett omvälvande steg i vår målsättning att bli branschledande inom högpresterande blandsignallösningar. Kombinationen av NXP och Freescale skapar ett kraftpaket med fokus på de höga tillväxtmöjligheterna i en smartare värld, säger Richard Clemmer, NXP:s koncernchef.

Richard Clemmer kommer att fortsatt vara vd och koncernchef för det sammanslagna bolaget.

– Vi tror att detta samgående, som kombinerar två mycket framgångsrika och kompletterande företag, kommer att skapa betydande värde för Freescales och NXP:s aktieägare, kunder och anställda. Vår kombinerade storlek och globala räckvidd kommer att positionera vårt nya företag för att leverera en hållbar marknadstillväxt. Det kommer också att bidra till att påskynda de strategiska planer som båda företagen har investerat i och göra det möjligt för oss att leverera mer kompletta lösningar till kunder, säger Gregg Lowe, Freescale Semiconductor vd och koncernchef.

I förra veckan meddelade NXP att de också ingått ett slutgiltigt avtal med Quintic om att förvärva tillgångar och IP relaterade till Quintics Wearable and Bluetooth Low Energy (BTLE) IC-verksamhet. Den affären ska bidra till NXP:s strävan att skapa säkerhets- och anslutningslösningar för applikationer inom hälsa & fitness, mobila transaktioner, lokal marknadsföring, smarta hem och fordon, enligt ett pressmeddelande förra veckan.

Freescale börsnoterades 2011 efter det att en grupp riskkapitalbolag förvärvat företaget 2006. Riskkapitalbolagen kommer fortsatt att äga 64 procent av Freescale.

Comments are closed.