Sverige missade Apples storsatsning

Facebook valde Luleå för sitt stora datacenter. Men när Apple bygger sitt datacenter går miljardinvesteringen istället till Danmark, skriver Mikael Hansson vid InfoTech i Umeå.

Representanter för Viborg kommun i Danmark jublar över Apples beslut.

Efter Facebooks etablering av datacenter i Luleå, och nya serverhallar för KnCMiner och Hydro66 i Boden, har många aktörer i norra Sverige fortsatt sitt arbete för att locka flera stora företag att bygga datacenter i norr. Men Apples stora miljardinvestering i ett nytt datacenter lyckades inte de svenska aktörerna ro hem, det hamnar istället i danska Viborg.

– Apple är onekligen ett av de konton vi velat ha hit till Sverige, och vi har haft löpande kontakt med dem. Men för stora bolag är ekonomin styrande, och då kan vi inte konkurrera, säger Tomas Sokolnicki, Business Sweden, till Sydsvenskan.

Sveriges högre elskatt
En anledning till bakslaget är den högre elskatten i Sverige, menar Tomas Sokolnicki. Han berättar att energin i ett datacenter uppgår till 40 – 60 procent av driftskostnaderna. Samtidigt påpekar han att medan Finland och Danmark enbart tar 0,5 respektive 8 öre i elskatt per kilowattimme för el till datacenter så har Sverige en elskatt på 19 öre.

Som svar på en skriftlig fråga i riksdagen helt nyligen om denna högre svenska elskatt menar finansminister Magdalena Andersson att en utredning pågår som ska lägga fram sitt svar i oktober. Men i väntan på den utredningen går alltså Apples etablering Sverige förbi.

Luleås kommunalråd Niklas Nordström kommentera läget i en intervju i NSD där även han betonar att den svenska energiskatten är ett stort problem.

– Det är tveklöst så att det här ger en sämre förutsättning för Sverige att få etableringar eftersom elskatten är högre än både i Finland och Danmark, säger Niklas Nordström till NSD.

Dansk handelsminister mycket nöjd
De danska reaktionerna på nyheten är mycket nöjda, ända upp på regeringsnivå.

– Invest in Denmark har under tre år arbetat hårt för att övertyga Apple att Danmark är en självklar plats att bygga ett stort datacenter. Det har kunnat ske i nära samarbete med Viborgs kommun, som gjort en enorm ansträngning för att göra investeringen möjlig, säger Mogens Jensen, handelsminister i Danmark i ett pressmeddelande.

Comments are closed.