Nokia stämmer Apple även i Europa

Nokia har lämnat in klagomål vid Storbritanniens High Court, Düsseldorfs och Mannheims tingsrätter i Tyskland och tingsrätten i Haag, Nederländerna, mot Apple för intrång i Nokias patent i många av Apples produkter, som säljs i dessa länder, inklusive iPhone IPAD, och iPod Touch. Det var redan i december förra året som Nokia lämnade in sju klagomål vid International Trade Commission (ITC) i USA mot Apple, som avser patentintrång i princip i alla sina mobiltelefoner, bärbara musikspelare och datorer. Detta klagomål avser Nokias innovationer inom områdena användargränssnitt, kamera-, antenn- och kraftteknik. Därtill har Nokia stämt Apple inför Federal District Court in the Western District of Wisconsin i maj i år och i Delaware.

"Dessa åtgärder adderar ytterligare 13 patent till de 24 fallen av patentintrång som redan lämnats in mot Apple vid USAs ITC och Delawares och Wisconsins federala domstolar, säger Paul Melin, vice president, immaterialrätt på Nokia. "Flera av Nokias uppfinningar som skyddas av dessa patent möjliggör avancerade användarupplevelser. Till exempel att med hjälp av en svepande gest över en pekskärm navigera bland innehållet, eller att ge tillgång till ständigt föränderliga tjänster med en on-device app-butik, båda patenterade sedan mer än tio år före lanseringen av iPhone."

Nu klagar Nokia även på Apple i Storbritannien om intrång i fyra patent relaterade till pekskärmsgränssnittet on-device app-butik, signal/brusundertryckning och modulatorstrukturer.

Nokias stämning i Düsseldorf, Tyskland omfattar sju patent relaterade till pekskärmsgränssnittet, antennstrukturer, meddelandefunktioner och kretsuppsättning.

Nokias stämning i Mannheim, Tyskland omfattar fem patent relaterade till on-device app-butiker, nummerpresentation, displaybelysning och integration av multipel radiofunktionalitet.

Nokias ansökan i Haag, Nederländerna omfattar två patent som ägs av Nokia och som avser signal/brusundertryckning och datakortsfunktionalitet.

Ingen av dessa, gällande patent har förklarats vara nödvändiga för någon trådlös kommunikationsstandard.

Under de senaste två decennierna har Nokia investerat cirka 40 miljarder euro i forskning och utveckling och byggt upp en av den trådlösa branschens starkaste och bredaste immateriella rättigheter, med cirka 11 000 patentfamiljer. Nokia är världsledande i utvecklingen av handhållna enheter och mobil kommunikation, vilket också framgår av Nokias starka patentställning, enligt ett pressmeddelande.

Comments are closed.