Nokia Siemens Networks och Motorola är överens

De båda företagen bekräftar idag att de rykten som florerat om att Nokia Siemens Networks avser förvärva delar av Motorolas verksamhet inom infrastruktur för trådlösa nätverk stämmer.

Överenskommelsen förväntas avsevärt stärka Nokia Siemens Networks globala närvaro och position, särskilt i USA och Japan.

Nokia Siemens Network och Motorola Inc meddelar att företagen kommit överens om ett avtal enligt vilket Nokia Siemens Networks förvärvar majoriteten av Motorolas tillgångar inom verksamheten "wireless network infrastructure" för 1,2 miljarder dollar i kontanter.

Motorola behåller sin affärsverksamhet inom iDEN, där huvuddelen av alla patent relaterade till trådlös infrastrukturverksamhet och andra utvalda tillgångar finns. Företagen förväntar sig att affären ska vara avslutad i slutet av 2010 i avvaktan på att sedvanliga villkor uppfylls, inklusive regulatoriska godkännanden.

– Det här är ett spännande förvärv som jag anser har betydande fördelar för kunder, anställda och våra aktieägare. Motorolas nuvarande kunder kommer att få fortsatt support i världsklass för deras installerade bas och en tydlig väg i övergången till nästa generations teknik, medan de anställda kommer att förenas med en branschledare med global storlek och räckvidd. Nokia Siemens Networks kommer att se fördelar med uppgörelsen som förväntas öka lönsamhet och kassaflöde och som har en betydande tillväxtpotential, säger vd Rajeev Suri vid Nokia Siemens Networks.

– Motorola är mycket stolt över det operativa och finansiella resultatet från vår affärsverksamhet inom Networks och dess anställda, som nu kommer att bli ett värdefullt tillskott till Nokia Siemens Networks. Vi är glada över att ha nått denna överenskommelse att kombinera våra nätverksteam med en ledanre i branschen. Detta är goda nyheter för våra kunder, våra investerare och våra anställda och hjälper oss att skärpa vårt strategiska fokus, säger Greg Brown, Co-vd för Motorola i ett uttalande.

– När kunderna vill gå över från CDMA-nät till nästa generations teknik, kommer tillskottet av Motorolas affärsverksamhet inom infrastruktur för trådlösa nätverk att vara förberett för att säkerställa goda förutsättningar att möta dessa behov. Tillsammans kommer vi att utnyttja den kombinerade styrkan inom Nokia Siemens Networks TD-LTE-lösningar och Motorolas WiMAX och LTE-verksamhet för att bättre möta kundernas tekniska utvecklingen och affärsbehov, säger Bosco Novak, chef för Customer Operations vid Nokia Siemens Networks.

Nokia Siemens Networks förväntar sig – efter förvärvet och baserat på ökade intäkter – att företaget kommer att bli nummer 3 som levererantör av trådlös infrastruktur i USA och motsvarande placering som nummer 1 avseende utländsk leverantör i Japan samt att företaget kommer stärka sin position som nummer 2 inom det globala infrastruktursegmentet, enligt ett pressmeddelande.

I och med affären förväntar sig Nokia Siemens Networks erhålla etablerade relationer till mer än 50 operatörer och stärka sina positioner med China Mobile, Clearwire, KDDI, Sprint, Verizon Wireless och Vodafone.

– Vi är glada att kunna lägga till nya relationer med vissa kunder och stärka vår position med andra, säger Suri. Jag tror att tillskottet av Motorolas affärsverksamhet inom Networks avsevärt kommer att stärka vår närvaro i hela världen, öka vår storlek i USA, Japan och andra prioriterade områden och förstärka vår ledande position inom den globala trådlösa sektorn.

Motorolas verksamhet inom det område som Nokia Siemens Networks nu förvärvar omfattar produkter och tjänster inom GSM, CDMA, WCDMA, WiMAX och LTE. Motorola är speciellt starka inom WiMAX med 41 kontrakt i 21 länder, samt inom CDMA och har dessutom en robust installerad bas inom GSM.

Cirka 7.500 anställda förväntas överföras till Nokia Siemens Networks från Motorola när transaktionen är klar, inklusive stora forsknings- och utvecklingsenheter i USA, Kina och Indien. Affären förväntas inte ha någon inverkan på Nokia Siemens Networks finansiella resultat för 2010.

Comments are closed.