Nokia lutar sig mot Microsoft

Nokia-chefen Stephen Elop valde som väntat ett nära samarbete med Microsoft. Det innebär att Windows Phone blir Nokias "huvudspår" när det gäller smarta telefoner.

Microsofts vd Steve Ballmer såg alldeles ovanligt glad ut när han i morse skakade hand med Stephen Elop. Det har han också all anledning att vara. Det nya samarbetet mellan Nokia och Microsoft ger Microsoft en dramatiskt mycket starkare ställning på mobiltelefonmarknaden.
För Nokias del är kanske inte samarbetet riktigt lika positivt. I praktiken innebär det att man erkänner att de senaste årens smartphone-strategi varit misslyckad och att man nu i mångt och mycket måste börja om från början. Nokiaaktien dök snabbt med nästan tio procent.
Överenskommelsen innebär att Nokia kommer att använda Windows Phone som förstaval för smarta telefoner. Nokia kommer också i första hand att använda Microsofts sökmotor Bing och utvecklingsverktygen från Microsoft.
Striden på smartphone-marknaden kommer alltså i första hand att stå mellan iPhone, Android och Windows Phone. Nokias strategi när det gäller Symbian och MeeGo återstår att se, men helt klart är att Nokia har en tuff tid framför sig.

Comments are closed.