Bränslecellsladdare i fickformat

PowerTrekk är en ny sorts laddare från myFC som baseras på bränslecell-teknik. Laddaren kan användas för mobiltelefoner och annan konsumentelektronik som kan laddas via en USB-port. Nu ska PowerTrekk lanseras på världsmarknaden.

 

Laddaren bygger på en bränslecellsteknik som gör att man kan ladda sin utrustning varsomhelst – utan att vara beroende av elnätet. Det gör PowerTrekk till en idealisk laddare för både friluftsentusiaster och användare i utvecklingsländer där elnätet inte är utbyggt.

Laddaren består av både ett internt batteri och en bränslecell. Batteriet fungerar på egen hand som energikälla eller ackumulator för bränslecellen. Bränslecellen gör det möjligt att börja ladda ett urladdat batteri direkt genom att stoppa i ett bränslepack och fylla på lite vatten

 –  PowerTrekk har en konkurrensfördel jämfört med traditionella bärbara laddare. Ström från bränsleceller genereras omedelbart och laddningen påverkas varken av väder eller av solens position, vilket är fallet med solpaneler. Jämfört med batteridrivna reseladdare är PowerTrekk ett mer pålitligt alternativ eftersom bränslepatronerna inte laddas ur som batterier, säger Björn Westerholm, vd på myFC

myFC är ett svenskt företag som utvecklar bränslecellslösningar för bärbar elektronik. Företaget har säkrat ett flertal patent kring bränslecellssystem med rekordhög energidensitet. PowerTrekk är den första kommersiella laddaren som bygger på myFCs teknik. Systemet är bränsleflexibelt då väte från flera alternativa källor går att använda i processen. Den kemiska processen är säker och miljövänlig och den enda biprodukten från bränslecellen är lite vattenånga, enligt företaget.

Världslanseringen av PowerTrekk sker under Mobile World Congress 2011 i Barcelona.

Comments are closed.